Politiek20 jan '14 09:34Aangepast op 20 jan '14 10:30

CDA-meldpunt voor omzetderving grensstreek

Auteur: Marjan van den Berg

Het CDA heeft een meldpunt ingesteld om de problemen in kaart te brengen die winkeliers en pomphouders hebben door de accijnsverhogingen per 1 januari.

Daar is alle reden toe, zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. “Ik heb zelf ook ondernemers bezocht, en die hebben nu al tientallen procenten omzetverlies vanaf 1 januari. Het water staat hen aan de lippen.”

De regeringspartijen VVD en PvdA spraken in hun begrotingsakkoord met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP af om de accijns op diesel en LPG met 3 en 7 cent per liter te verhogen en die op alcohol met 5,75 procent. Veel mensen in de grensstreek gaan daardoor tanken of hun boodschappen doen in België en Duitsland, waar de belastingen een stuk lager liggen.

Den Haag
Met het meldpunt zegt Van Haersma Buma snel te willen inventariseren wat de precieze gevolgen van de accijnsverhoging zijn, “zodat we daarmee in Den Haag veel meer kans maken om het snel van tafel te krijgen”.

Het kabinet heeft er zelf ook belang bij, zegt hij. “Het kabinet verwacht een aantal honderden miljoenen euro’s opbrengst, maar als er op zo’n grote schaal omzetverlies is, en mensen hun baan kwijtraken, zijn de kosten veel hoger dan de opbrengsten. Dus ook het kabinet zou er belang bij moeten hebben om snel te weten of het ook voor hun zelf niet gewoon veel nuttiger is om de verhoging niet door te laten gaan.”

Haast
Daarom, zegt Van Haersma Buma, is het belangrijk om snel duidelijkheid te krijgen. “Nu is het idee van de staatssecretaris: na een half jaartje gaan we kijken, maar het gaat echt om weken. Als we nu snel die meldingen binnen krijgen en de effecten zijn groot, is er wat mij betreft voor de staatssecretaris alle reden toe om niet in een paar maanden, maar uiterlijk in een paar weken de conclusie te trekken.”

Gerelateerde artikelen