Politiek26 mei '15 09:29Aangepast op 26 mei '15 17:08

'Kabinet vond 133 miljoen geen brief waard'

Auteur: Marjan van den Berg

Nederland blijkt meer geld kwijt te zijn aan de Brusselse naheffing van vorig jaar dan gedacht. De Kamer wist daar niet van, tot woede van het CDA.

Naast de 1,1 miljard euro die minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in december al overmaakte, moest er nog eens 133 miljoen euro betaald worden. Dat viel De Telegraaf op in de slotwet die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het onvermeld laten van de bijbetaling van 133 miljoen wekt argwaan bij CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. “De regering vond het wel nodig om eind december een brief aan de Kamer te sturen dat het NAVO-hoofdkwartier 2 miljoen duurder uitpakte, want dat moesten ze in december overmaken. Maar dat ze 133 miljoen extra gingen overmaken aan de Europese Unie, dat vonden ze zelfs geen brief waard. Dan lijkt het of het kabinet iets heel erg te verbergen heeft.”

Staatsgeheim
Omtzigt windt zich niet alleen op over die extra betaalde 133 miljoen, maar ook over het feit dat de Kamer in het geheel niet is geïnformeerd over de Brusselse naheffing. “Wij zijn nog steeds niet geïnformeerd over die 1,1 miljard. Wij wilden graag de briefwisseling tussen de Europese Commissie en de Nederlandse regering hebben over hoe die 1,1 miljard tot stand gekomen is. Die is staatsgeheim verklaard. Dus wij kunnen helemaal niet controleren waarom dat geld wordt overgemaakt.”

Omtzigt vraagt vandaag in de Kamer dan ook premier Mark Rutte en minister Dijsselbloem om opheldering.

Diplomatiek verkeer
Het is de vraag hoeveel Rutte en Dijsselbloem zullen terugzeggen. Het gebrek aan transparantie, zegt Omtzigt, ontstaat namelijk doordat het kabinet informatie uit zogenoemd ‘diplomatiek verkeer’ met Brussel over het algemeen niet deelt met de Tweede Kamer. “Het gevolg is dat niet alleen bij deze naheffing, maar ook bij allerlei onderhandelingen over nieuwe Brusselse wetgeving de Nederlandse Tweede Kamer niet mag controleren wat het standpunt van de Nederlandse regering was, wat zij aan de Commissie gevraagd heeft en wat de uitkomsten van de onderhandelingen zijn.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen