Politiek17 dec '13 10:00

'Nederland is verplicht om waterkennis te delen'

Auteur: Marjan van den Berg

Met al zijn kennis over watermanagement heeft Nederland een verplichting om andere landen op dat gebied te helpen. Dat zegt minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op BNR.

Schultz van Haegen: “We hebben eeuwenlang ervaring opgedaan met het beschermen van onszelf tegen te veel water (…). We zijn op dit moment in zo’n 80 landen actief om te helpen.”

De minister deed haar uitspraken in Vietnam, waar zij het Nederlands-Vietnamese ‘Mekong Delta Plan’ heeft overhandigd aan de vicepremier van Vietnam. Daarin worden aanbevelingen gedaan voor de toekomst van de rivierdelta. Bij de projecten in de delta zijn ook Nederlandse ingenieursbedrijven en kennisinstituten betrokken.

Net als de Nederlandse rivierendelta is de Mekong-delta dichtbevolkt en kwetsbaar voor overstromingen. “We hebben eigenlijk ons deltaplan omgebouwd naar een versie die Vietnam goed kan gebruiken”, zegt Schultz van Haegen. De projecten bestaan onder meer uit het regelen van waterstanden, het beheersen van verzilting en de bouw van dammen.

Wereldwijd probleem
In de afgelopen week werd Schultz van Haegen benoemd tot vicevoorzitter van een waterpanel van de Verenigde Naties. “Ik vind het zelf heel belangrijk omdat je ziet dat het een wereldwijd probleem is. Het doet zich overal voor in de delta’s: een stijgende zeespiegel, meer water via de rivieren.”

De minister hamert op het belang van preventie. “Als we nou niet alleen maar naar binnen komen als er al een overstroming is, maar meer aan de voorkant kunnen werken aan preventie, kun je ongelooflijk veel mensenlevens redden. Je kunt heel veel economische schade voorkomen. Ik vind eigenlijk dat we dat ook wel verplicht zijn om te doen, met de kennis die wij hebben. We hebben er ook wat aan als exportproduct, maar het is ook belangrijk voor ons om in al die landen te werken, want we leren er ook weer van. Dat gebruiken we weer in onze eigen delta.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen