Politiek13 nov '15 14:29Aangepast op 13 nov '15 16:49

Aanvullingen welkom, maar liefst breed gedragen

Auteur: Thijs Baas

Het kabinet gaat zonder de oppositiepartijen aan de slag met een belastingplan. Dat is zojuist bekendgemaakt.

De SGP gaat niet instemmen met het belastingplan van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën, blijkt uit geluiden op het Binnenhof. De partij vindt dat eenverdieners oneerlijk worden behandeld ten opzichte van tweeverdieners.

Minister Dijsselbloem heeft er alle vertrouwen in dat het belastingplan met de lastenverlichting van 5 miljard euro gewoon door het parlement komt. De onderhandelingen zullen gewoon in het openbaar blijven plaatsvinden, als het aan hem ligt. Maar vooralsnog lijkt de SGP dus af te haken. De eenverdienerskwestie is voor de partij doorslaggevend. Er is vrijdagochtend overleg geweest tussen de bewindsman en de SGP, maar dat leverde dus niets meer op.

Eerste Kamer
Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig om het plan door de Eerste Kamer te krijgen, waar VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 zetels hebben. Als dat niet lukt, blijft het tot de stemmingen in de Eerste Kamer op 15 december onzeker of de lastenverlichting van 5 miljard voor volgend jaar doorgaat.

Het enige wat Dijsselbloem van de verschillende oppositiepartijen vraagt is een zo breed mogelijk draagvlak voor de aanvullende wensen, zegt hij tegen politiek verslaggever Laurens Boven. "We zijn bereid om waar mogelijk aanpassingen te doen, maar als er allerlei verschillende wensen zijn en iedereen in een andere hoek duikt, dan wordt het lastig. Maar de kern van het plan blijft echt overeind en daar gaan we ook mee verder.
 


 

Lastenverlichting
Gisteren werd de stemming over het belastingplan uitgesteld, omdat er nog geen steun is van de oppositie. En daarmee is een meerderheid in de Eerste Kamer nog onzeker. Mocht het plan er uiteindelijk niet doorkomen, gaat ook de voorgenomen lastenverlichting niet door. De 5 miljard euro die Dijsselbloem dan extra binnenschuift, kan hem gestolen worden "We willen dat teruggeven aan burgers en bedrijven en zorgen dat de economie weer een extra impuls krijgt. Dat heeft de economie nodig, want het gaat wel goed, maar nog niet goed genoeg."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen