Politiek31 dec '13 12:26Aangepast op 31 dec '13 13:24

'NSA-spionage gaat nog veel verder dan we dachten'

Auteur: Eva Oude Elferink

Hardware, software, of toch gewoon het internet. Geen enkele laag binnen de technologie is nog veilig voor de NSA. Dat bleek tijdens een internationaal hackerscongres in Hamburg. "Het heeft een vorm aangenomen die nog veel verder gaat dan we met zijn allen dachten", zegt it-journalist Brenno de Winter.

De Winter nam samen met achtduizend anderen deel aan de hackersconferentie. Hun conclusie: er valt niet meer te ontkomen aan het controlerende oog van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Zelfs niet met een Iphone of Blackberry en ook niet als je je van het internet afsluit.

"Ze kunnen elk type telefoon hacken, maar als dat niet lukt, doen ze het via je simkaart. Ze kunnen in elke computer en elk besturingsysteem inbreken en als dat niet lukt, zetten ze kwaadaardige software op je harde schijf. Mocht dat ook niet lukken, dan weten ze je te infecteren via netwerk-kaarten of via websites die je bezoekt", somt it-journalist Brenno De Winter op. "Het is krankzinnig."

Fysieke aanpassingen
Op de conferentie was ook de journalist van Der Spiegel aanwezig die onlangs als onthulde dat de NSA niet alleen telecommunicatie via software traceert, maar ook fysieke veranderen toebrengt aan onderdelen om computers beter te kunnen bespioneren. Zo wordt er afluisterapparatuur in USB-stekkers verwerkt en worden chips in harde schijven geplaatst die door webwinkels via de post worden verzonden.

Het vijftig pagina's tellende document waar Der Spiegel zich op baseert, is afkomstig van klokkenluider Edward Snowden en bevat een overzicht van methodes die door de NSA worden gebruikt. De publicatie is volgens De Winter het zoveelste bewijs dat de Amerikaanse overheid heeft gelogen toen het zei het eigen volk niet massaal te bespioneren. "Sterker nog, de hele wereld wordt afgeluisterd."

Ook het veel gehoorde argument  dat de door de veiligheidsdienst gebruikte technieken 'geen kwaad kunnen, want alleen zij weten hoe het werkt', gaat niet op, aldus De Winter. "Tijdens de conferentie ontdekten beveiligingsonderzoekers onder andere dat er kwaadaardige software op simkaarts was gezet, zonder dat zij op dat moment wisten dat dit een NSA-technologie was. Je ziet dus dat mensen er wel degelijk achter kunnen komen en dat het dus ook wel degelijk kwaad kan."

Budget
Het probleem is, zegt de it-journalist, dat de veiligheidsdienst over dusdanig hoge budgetten beschikt, dat de mogelijkheden eindeloos zijn. "Het wordt ook steeds duidelijker dat het niets, maar dan ook niets meer te maken heeft met verhalen van terreur. Dit is gewoon een vorm van controle willen hebben over alles."

Je computer helemaal leeghalen en opnieuw installeren heeft volgens De Winter dan ook geen enkele zin. "Er is technologie bij de NSA aanwezig om software in de hardware van harde schijven te zetten. Dat betekent dat het niet meer uitmaakt of je je harde schijf formatteert, omdat deze software al in de meest basale onderdelen van je computer zit."

Komt dit door een opeenstapeling van fouten door producenten of werd er met de NSA gecollaboreerd? "Daar hopen we de komende tijd achter te komen", zegt De Winter. "Hoe heeft dit kunnen gebeuren en is er überhaupt nog een manier om hier van af te komen?"

Een oplossing is niet snel te geven, aldus de it-journalist. "Het is een sleepnet dat niet voor mogelijk werd gehouden."

Gerelateerde artikelen