Politiek2 okt '14 15:17Aangepast op 8 okt '14 13:56

Stop eens met die regelzucht

Auteur: Eva Oude Elferink

Het bedrijfsleven wil beter, slimmer en efficiënter toezicht. Dat zegt werkgeversorganisatie VNO-NCW in een vandaag gepresenteerd actieplan gericht aan het kabinet. Ondernemers hebben nu te veel last van regelzucht en bureaucratische toezichthouders.

Neem vrachtwagenchauffeurs. "Als jij nu met een vrachtwagen vol lading vanuit Nederland naar het buitenland vertrekt, dan komen er drie toezichthouders langs. Eén voor het voertuig zelf, één voor de lading en één voor de documenten. Die komen niet alle drie op hetzelfde moment. Vervolgens ben je de grens over, gebeurt hetzelfde weer. Dat is niet efficiënt en niet slim."

Voor VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer is een ding helder: het kan allemaal wel wat minder. Minder regels, minder instanties. Bij booreilanden ("dat zijn heel ingewikkelde installaties") zijn al die verschillende vormen van toezicht ondergebracht in één organisatie, zegt De Boer.

 

Reflex
De voorzitter noemt het een reflex van de politiek en de maatschappij. Gaat er iets mis, dan klinkt meteen de roep om meer toezicht, meer regels. Hij verwijst naar het dodelijke ongeval in Haaksbergen, afgelopen weekend, waarbij een monstertruc op het publiek in reed en drie doden vielen.

"Het is niet goed wat daar is gebeurd. Maar meteen is de reactie dat er een onderzoek moet komen. Dat er strengere regels moeten worden ingesteld. Terwijl je eigenlijk zou moeten zeggen, 'dit is heel stom geweest. We wijden er een stukje voorlichting aan en laten we voortaan beter opletten'."

Nodeloos
Van al die nieuwe wet- en regelgeving wordt het leven alleen maar ingewikkelder, bepleit De Boer. Minister Stef Blok van Wonen zegt die mening met de werkgeversorganisatie te delen. Het toezicht moet volgens hem eveneens niet worden afgeschaft, maar:

"Die roep om niet nodeloos veel controles op elkaar te stapelen, die is heel herkenbaar."

Blok wil 'met een paar sectoren' gaan kijken hoe het toezicht op die sectoren efficiënter 'en op een minder belastende manier' kan worden ingericht. Helemaal niets doen bij incidenten is niet aan de orde, stelt de minister. "Maar het vraagt ook zeker niet altijd om enorm veel nieuwe regels."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen