Politiek13 okt '14 13:41

Ouderenbond niet blij met pensioenafspraken

Auteur: Marjan van den Berg

Het kabinet mag dan misschien opgetogen zijn over het over het aanscherpen van de pensioenregels, de ouderenbond ANBO is dat niet.

Gisteren werden het kabinet, de regeringsfracties en de ‘bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP het eens over strengere pensioenregels.

Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is dat pensioenfondsen vanaf volgend jaar hogere financiële buffers moeten aanhouden om te voorkomen dat ze weer in financiële problemen raken. Pensioenfondsen kunnen daardoor minder makkelijk hun uitkeringen verhogen (indexeren).

Dat regime is onder druk van ChristenUnie (CU) en SGP iets versoepeld. Pensioenfondsen die hun zaakjes helemaal op orde hebben, mogen sneller indexeren. Volgens het wetsvoorstel zouden ze dat over een termijn van 10 jaar moeten doen. Dat wordt nu 5 jaar. Verder worden de regels om de pensioenpremies te verlagen wat versoepeld.

Koopkracht
Dat is een verbetering te noemen, maar de ANBO vindt het te mager. “Dit betekent dat de komende jaren echt miljoenen gepensioneerden nog eens een keer 5 procent koopkracht gaan inleveren”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. “Dat is, bijvoorbeeld voor mensen met een AOW en een laag pensioen, heel erg veel geld.”

Den Haan is ook niet tevreden over het feit dat pensioenfondsen die er goed voor staan, gemakkelijker hun uitkeringen kunnen verhogen en premies kunnen verlagen. “Als je ziet dat er nodeloos heel hoge buffers bij pensioenfondsen moeten worden gemaakt… Dat is niet nodig. Daarmee had je direct kunnen gaan indexeren, maar ook een inhaalindexatie kunnen toepassen. En dat kan nu dus nog steeds niet.”

De ANBO had liever gezien dat de buffers van pensioenfondsen minder groot hoeven te zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen