Politiek4 nov '13 09:40Aangepast op 4 nov '13 11:07

Meer promotiebeurzen voor talentvolle leraren

Auteur: Pieter van den Akker

Bijna tweehonderd leraren krijgen de komende twee jaar de kans om promotieonderzoek te doen, naast hun werk voor de klas. Dat zegt minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op BNR.

Bussemaker zegt over de uitbreiding van de promotiebeurs: "We hebben al een promotiebeurs. Daar is veel belangstelling voor. Het afgelopen jaar hebben we maar 33 docenten die beurs kunnen geven, terwijl er veel meer aanmeldingen waren. We gaan het nu verhogen, zodat zo'n 200 docenten kunnen promoveren. Dat betekent dat ze vrijgesteld worden en dat hun werkgever vrijgesteld wordt."

Kwaliteit
Waarom de minister dat doet? "Omdat mensen die hun master, en dus op een gegeven moment hun promotie afronden, een bijdrage leveren aan de kwaliteitscultuur van een hele instelling, een hele school. Ze blijven voor de klas staan, maar gedurende vier jaar krijgen ze een vrijstelling voor een paar uur per week."

De minister heeft hiervoor zo'n 25 miljoen euro beschikbaar. Ze licht verder toe: "We merken dat docenten die hoger opgeleid zijn, anderen ook 'meenemen' in hun klas. Gesprekken in de pauze veranderen opeens. Die gaan niet meer over de vakantie, maar vooral over hoe je je lessen organiseert. De volgende stap is dat we zeggen dat leraren meer bij elkaar in de klas moeten gaan kijken, dat ze peer review met elkaar gaan ondernemen."

Boete studenten
Ook reageert Bussemaker op de lawine aan boetes die dit jaar zijn opgelegd aan studenten, omdat ze hun OV-kaart niet op tijd hadden opgezegd na hun afstuderen. Volgens Bussemaker ligt de fout waarschijnlijk zowel bij de student als bij de overheid: "Er zijn natuurlijk ook gewoon studenten die te horen hebben gekregen wanneer ze iets terug moeten betalen en het niet doen. Ik denk dat we die communicatie aan alle kanten moeten verbeteren, zorgen dat het een continu aandachtspunt blijft. Maar de oorzaken hiervoor liggen bij verschillende partijen."

In het voorjaar zei Bussemaker nog dat het de schuld is van de studenten als ze een boete krijgen, omdat de overheid hen voldoende informeert.

Gerelateerde artikelen