MBO-scholen zien niets in plannen Bussemaker
MBO-scholen zijn onaangenaam verrast door de plannen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Zij maakte vandaag bekend dat ze grote MBO's wil opsplitsen in kleinere colleges met elk hun eigen directeur.
"Wij wisten dat de minister bezig was met de vraag hoe kun je het kleinschaliger organiseren van het onderwijs binnen grotere instellingen bevorderen", zegt Jan van Zijl, voorzitter van de MBO-raad. Maar van dit plan hadden zij tot vandaag niet gehoord.
Bussemaker
wil dat scholen met meer dan 5.000 studenten vanaf komend jaar kleinschaliger worden. Grote mbo's met soms zelfs
meer dan 20.000 studenten, zijn volgens haar in sommige gevallen verworden tot "onpersoonlijke onderwijsfabrieken".
Begrijp hem niet verkeerd, zegt Van Zijl. Het is niet dat hij tegen het kleinschaliger organiseren van onderwijs is. "Waar wij onaangenaam door verrast
zijn, is dat de minister denkt dat dit gepaard moet gaan met een soort
stelselwijziging. Een opgelegde structuur van veranderingen in de verhouding
tussen bestuurder en directeur."
Volgens de MBO-raad is het gevaar dat scholen zich daardoor "met de verkeerde dingen gaan bezighouden". Waar het volgens Van Zijl wel over zou moeten gaan: een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. "Daar zijn onderwijsinstellingen met dezelfde minister afspraken over aan het maken."
Van Zijl spreekt tegen dat kleinere scholen per definitie beter zijn dan grotere scholen. "Je moet binnen grotere scholen het onderwijs kleinschalig organiseren." Dat gebeurt ook, zegt hij. "In het MBO hebben we 700 locaties met gemiddeld 700 leerlingen. Het is echt niet zo dat 20.000 leerlingen samen in een kolossaal gebouw zitten."