Politiek11 feb '14 06:18Aangepast op 11 feb '14 10:32

Verdriet en verwarring over dood Els Borst

Auteur: Thijs Baas

De politie heeft tot diep in de nacht onderzoek gedaan naar de dood van oud-minister en D66 politicus Els Borst. Haar lichaam werd gisteravond in de garage van haar woning in Bilthoven aangetroffen. Ze is 81 geworden. Ze was vriendelijk, maar niet bang voor de controverse, zegt oud-D66-leider Jan Terlouw.

Het feit dat ze niet terugdeinsde voor de confrontatie bleek volgens Terlouw bij uitstek uit haar standvastigheid in het euthanasiedebat. "Die euthanasiewetgeving, dat was om de donder niet eenvoudig in de Eerste Kamer. Maar ze aarzelde niet, ze stond voor haar zaak en heeft het erdoor gekregen. Dat is heel belangrijk geweest voor heel veel mensen. Die euthanasiewet is weer volop in discussie en je moet ook voort blijven gaan met het durven praten over zoiets, maar ze dwong respect af bij vriend en vijand voor haar standvastigheid."

Doodsoorzaak
Over de doodsoorzaak zijn nog wat onduidelijkheden, zegt politiewoordvoerder Thomas Aaling tegen verslaggever Laurens Boven. "Er is sprake van een niet-natuurlijk overlijden, dat is afgegeven door een arts. Er zijn drie opties: een ongeval, natuurlijk overlijden of mogelijk een misdrijf, maar daar zijn op dit moment geen aanwijzingen voor. Hoe ze precies is aangetroffen dat kan ik u niet zeggen, want als het wel een misdrijf is, is dat belangrijke kennis die de politie graag voor zichzelf wil houden. Mogelijk is er sprake van een noodlottig ongeval of is ze onwel geworden en toen overleden."

Volgens politiewoordvoerder Thomas Aaling is ze onder verdachte omstandigheden gestorven. "Het slachtoffer werd levenloos aangetroffen. De schouwarts kon ter plaatse geen natuurlijk overlijden afgeven. Dat betekent dat er een politieonderzoek start en de forensische opsporing ook meteen sporen veiligstelt om te achterhalen wat er mogelijk met haar gebeurd is. Alle scenario's staan in die zin open." De zaken die afgelopen nacht zijn 'binnengehaald' zullen in de loop van de dag worden besproken. Daarna wordt de familie geïnformeerd.

Moeilijk departement
Terlouw koestert dierbare en veel herinneringen aan Borst. "Ze is minister geweest op een moeilijk departement. Dat heeft ze twee keer achter elkaar heel voortvarend gedaan; ze stond voor waar ze in geloofde. Ze heeft vooral op het gebied van ethische kwesties, zoals de euthanasiewet, veel gedaan. Als je ineens hoort dat ze is overleden, kun je dat niet geloven. Ze was altijd heel alert. Ze belde je op, had een mening en daar kon je met haar over discussiëren; ze was niet star in haar mening."

Een stevige vrouw, kortom, die rustig opereerde in het debat, en daarom is het volgens Terlouw 'ontzaggelijk akelig' als ze opeens weg is. "Dat is een groot verlies voor veel mensen. In de eerste plaats voor de familie, maar ook voor heel veel vrienden in de partij. Ze was niet echt een partijbons die zich altijd in de partijpolitiek stortte. Het was in de eerste plaats iemand die heel erg D66 uitstraalde. Ze is natuurlijk wel meer politica geworden in de loop der jaren, maar een echte partijtijger? Nee, dat was ze niet."

D66-leiderAlexander Pechtold reageerde gisteravond vrij snel. Hij noemde het overlijden van zijn partijgenote "volkomen onverwacht" en zei er "intens verdrietig" over te zijn. Ook D66-Kamerlid Pia Dijkstra twitterde gisteravond: "Diep, diep geraakt door plotseling overlijden Els Borst. Lieve wijze vrouw."

Congres
In veel tweets werd ook gerefereerd aan de aanwezigheid van Borst op het D66-congres in Amsterdam, afgelopen zaterdag. Kamerlid Stientje van Veldhoven zei gisteren: "Onvoorstelbaar… Ik zat zaterdag nog tijd naast haar op congres- levendig discussiërend."

Vanuit het kabinet kwam er een reactie van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Hij repte van 'een heel treurig bericht'. "Een bijzondere vrouw met grote verdiensten voor de samenleving", schreef hij op Facebook. "Weinigen hebben zo'n grote bijdrage geleverd aan het medisch-ethische debat in Nederland. Dankzij haar is in onze wetgeving geregeld dat een menswaardig levenseinde mogelijk is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen