Politiek25 feb '15 19:51

Plasterk deelt bezorgdheid Kamer over Gemalto-hack niet

Auteur: Thijs Baas

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ziet geen reden om de simkaart in je telefoon te vervangen vanwege de hack bij simkaartenbouwer Gemalto door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Foto: ANP
Foto: ANP

Gemalto bevestigde vandaag dat er waarschijnlijk een aanval op zijn netwerk is geweest. Tweede Kamerleden mochten daarom een nieuwe simkaart uitzoeken, maar echt nodig is dat volgens Plasterk niet. "Dan zou ik dat advies natuurlijk onmiddellijk geven, niet alleen aan Kamerleden, maar ook aan alle andere Nederlandse burgers, want die hebben in gelijke mate recht op privacy."

Overigens was het advies vanuit het ondersteuningsbureau van de Tweede Kamer niet gebaseerd op overleg met de AIVD of de automatisering van het Rijk. "Dus het was een eigenstandig advies. Ik ben niet de baas van de Tweede Kamer; die hebben een eigen ondersteuningsbureau en die mogen zelf bepalen wat ze aan Kamerleden adviseren. Ik kan alleen maar zeggen dat het niet op mijn advies is gebeurd."

Toch is de hack voor PvdA-kamerlid Jeroen Recourt reden om te vragen om onderzoek naar meer bedrijven als Gemalto. "Gemalto was wel snel met het onderzoek dat het wel meevalt, maar ik wil echt van onze eigen minister weten of dat ook na wat beter onderzoek zo blijft. En het tweede is dat je uit de informatie van Snowden kunt opmaken dat het niet alleen Gremaldo is, maar ook concurrenten. En daar weten we eigenlijk nog niets van."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen