Politiek24 jun '15 12:30Aangepast op 24 jun '15 13:56

Labbekak-opmerking valt slecht in heel Den Haag

Auteur: Pieter van den Akker

Het kabinet vindt het ongepast dat VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer over mensen met een uitkering spreekt als labbekakken. Volgens minister van Sociale Zaken Asscher scheldt De Boer daarmee veel mensen uit en steekt hij een middelvinger naar hen op.

Foto: ANP - Hans de Boer (R) en premier Rutte op werkbezoek in Panama
Foto: ANP - Hans de Boer (R) en premier Rutte op werkbezoek in Panama

“Ik vind het een ontzettende miskenning van al die mensen die noodgedwongen in een uitkering zitten en niets liever willen dan aan het werk”, zegt Asscher voor de microfoon van verslaggever Laurens Boven.

Werkzoekenden miskend
Asscher: ”Als je kan werken en er is werk, dan moet je dat accepteren. Daar zijn we heel streng in. Dat vind ik ook een heel normaal uitgangspunt. Maar in dit interview lijkt-ie te miskennen dat er duizenden mensen zijn die elke dag sollicitatiebrieven sturen, die afwijzing na afwijzing krijgen en heel graag ’s avonds trots thuis willen komen van hun werk. Die worden nu via de krant uitgescholden."
 

Los van de realiteit
Inderdaad, Asscher vindt dat er sprake is van uitschelden. “Ik weet niet hoe u het noemt als ik u labbekak noem, terwijl u dolgraag aan het werk wil. Maar ik heb daar geen andere typering voor. Blijkbaar schijnt hij te weten dat er voor driekwart van de mensen een baan is die zij weigeren. Terwijl hij ook weet, of moet weten, dat de regels al heel streng zijn: als er werk voor je is, moet je dat aannemen. Anders word je gekort op je uitkering. Het is dus echt los van de realiteit van elke dag.”

Ook premier Rutte vindt de uitspraken van Hans de Boer ongepast. Veel meer wilde de premier niet kwijt over de kwestie. “Alles wat ik daar verder over zeg, maakt het alleen maar pijnlijker voor degene die het interview heeft gegeven.”

Geen steun
Onze verslaggever constateert na gesprekken met verschillende politici dat er weinig steun is voor de opmerkingen van de VNO-NCW-baas. Sterker nog: "Ik ben nog niemand tegengekomen die het met Hans de Boer eens is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen