Politiek24 jan '14 16:29Aangepast op 25 jan '14 01:27

Rutte koestert kip met gouden eieren in Davos

Auteur: Thijs Baas

De politiek moet duidelijk laten zien hoeveel waarde ze hecht aan handelsbelangen. Dat zegt premier Mark Rutte tegen BNR. "Het is de kip met de gouden eieren, en daarvoor moet je fundamenteel en structureel blijven investeren in de relaties, en die zijn vaak ook politiek."

"Wij hebben een goed verhaal voor buitenlandse investeerders die moeten besluiten waar ze hun geld investeren", zegt Rutte tegen verslaggever Hans Verbeek. De contacten in Davos moeten onder meer leiden tot grote investeringen van een grote Amerikaanse multinational in Nederland, zei Rutte na afloop van de wekelijkse ministerraad. Rutte was in Davos voor het World Economic Forum, de jaarlijkse informele bijeenkomst van politici, ondernemers en wetenschappers uit de hele wereld.

Rutte wijst op Nederlandse troeven als het goede wegennet, relatief weinig stakingen, goed onderwijs, leefklimaat en een hoge dichtheid aan cultuur, musea en ontspanningsmogelijkheden. "Als mensen hier als expat naartoe komen, hebben ze hier een goed leven. Nederland is daarnaast een land om ook in financiële zin goed in te investeren. We geven op voorhand duidelijkheid aan buitenlandse bedrijven over wat ze kunnen verwachten, bijvoorbeeld qua belastingen."

Voorbereiding
In gesprekken met investeerders is een goede voorbereiding op de specifieke wensen van een investerings- of industrieel bedrijf van levensbelang. "Ze hebben vaak nog de keuze uit twee à drie plekken om hun research lab neer te zetten. Desgewenst zorgen we voor een bidbook om het allemaal nog eens toe te lichten. Het is mooi om te zien dat we in Nederland - terwijl we serieuze problemen aan het oplossen zijn - onderliggend een sterk land zijn, wat ook gezien wordt."

Rutte hoopt op die manier meer researchcapaciteit, hoofdkantoren en fabrieken van grote buitenlandse ondernemingen naar Nedeland te halen. Ook voor de werkgelegenheid is de buitenlandse promotie van belang om Nederlandse ondernemingen 'weg te kunnen zetten' als fatsoenlijke, degelijke bedrijven. "Dit zijn de investeringen die je moet doen; het is de kip met de gouden eieren, en daarvoor moet je fundamenteel en structureel blijft investeren in de relaties, en die zijn vaak ook politiek."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen