Politiek30 okt '14 12:53Aangepast op 30 okt '14 14:42

Rellen in Jeruzalem rond afgesloten Tempelberg

Auteur: Eva Oude Elferink

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen nemen snel toe, nu Israël in Jeruzalem de Tempelberg waarop de heilige Al-Aqsa moskee staat volledig heeft afgesloten. Aanleiding is de moordaanslag op de ultrarechtse, Joodse activist Yehuda Glick. De Palestijnse dader werd door de politie doodgeschoten.

Glick was een bekend voorvechter van het recht van Joden om ook op de Tempelberg te kunnen bidden. De heuvel staat officieel onder Palestijns bestuur. "Dit is zo'n controversieel onderwerp voor de moslimgemeenschap in Israël dat de Israëlische regering dat nooit toestaat", zegt correspondent Jan Franke die bij de Tempelberg staat.

Rondom de Tempelberg zijn sinds vanochtend vroeg rellen uitgebroken in een Palestijnse wijk, waarbij onder meer met traangas is gespoten. Een groep ultrarechtse Joden probeerde eveneens met geweld door de afsluiting van de tempelberg heen te breken. Franke: "Zij werden hardhandig naar buiten gewerkt door de Israëlische politie die hier in overweldigende aantallen aanwezig is."

Duizend
Meer dan duizend extra politieagenten zijn in Jeruzalem op de been gebracht, evenals soldaten. "Om te voorkomen dat het hier niet uit vreselijk uit de hand loopt", zegt Franke. "Want dat is wel de situatie nu. Er zijn wijken waar je niet meer veilig kunt lopen als Joodse Israëliër met een keppeltje op en omgekeerd is er heel veel racisme tegen de Arabische bevolking."

De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemt de afsluiting van de Al-Aqsa moskee een 'grof incident' dat past bij de spanningen die nu al weken heersen in Jeruzalem. Israëlische kranten schrijven al dagen over een mogelijk nieuwe intifada, zegt Franke. "De vorige intifada begon ook met allerlei onrust op de Tempelberg en de Al-Aqsa moskee, dus dit is heel erg gevoelig gebied."

Maar, zegt hij ook, dergelijke stukken worden ieder jaar wel geschreven. "Tot nu toe blijft het bij speculatie en is het echt nog niet te zeggen welke kant het opgaat."

Erkenning
Op dezelfde dag werd er, in de woorden van Abbas, elders in de wereld een 'historische beslissing' genomen. Zweden erkent als eerste West-Europees land officieel de staat Palestina. Met die beslissing hoopt de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallström, druk te zetten op het hervatten van de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen