Politiek26 mei '15 19:18Aangepast op 27 mei '15 00:17

Wiegel: pleidooi Plasterk tast fundamenteel recht senaat aan

Auteur: Thijs Baas

Met zijn pleidooi om het vetorecht van de Eerste Kamer af te schaffen ontneemt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de Eerste Kamer een fundamenteel recht, zegt oud-VVD-leider Hans Wiegel.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het kabinet krijgt hoe dan ook een moeilijke klus in de Eerste Kamer, nu de coalitie van VVD en PvdA en de bevriende oppositie met 36 van de 75 zetels geen meerderheid meer hebben in de senaat. Maar Plasterk kan beter de hand in eigen boezem steken en constateren dat zijn eigen electoraat de PvdA heeft afgestraft, zegt Wiegel. "Daar ligt het probleem en niet bij de Eerste Kamer."

De macht in de Eerste Kamer is door de definitieve uitslag van de Statenverkiezingen verschoven van de regeringspartijen naar D66 en CDA, waardoor een aantal wetsontwerpen meer "in de kraam van die partijen" zal moeten passen, zegt Wiegel. De opvattingen van deze partijen over belastingen liggen volgens de VVD-mastodont duidelijk dichter bij die van de VVD dan bij die van de PvdA.


 

"Dat vind ik als VVD'er natuurlijk prima, maar het kan betekenen dat de PvdA zó in de problemen raakt met de eigen achterban dat die mogelijke belastingverlaging wordt opgeschoven naar een volgend kabinet. De daadkracht van deze regering is na deze uitslag aanzienlijk beperkt. We hebben het tot nu toe over die positieve gedoogpartijen, maar nóg belangrijker is dat de PvdA en de VVD nog maar 21 zetels in de Eerste Kamer hebben, terwijl je er minstens 38 moet hebben."

Het is wel zo'n beetje de laatste kans voor het huidige kabinet om de handschoen op te pakken en nu wél echt te onderhandelen met CDA en D66. "Dat heeft men eerder een beetje luchtig weggewapperd, maar de kans dat zo'n kabinet er op een gegeven ogenblik komt, is alleen maar groter geworden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen