Politiek6 nov '15 08:23Aangepast op 6 nov '15 09:12

'Dit is staatssteun en het is bewust weggemoffeld'

Auteur: Marjan van den Berg

De Europese Commissie wil van minister Dijsselbloem weten wat de wet die onze banken belastingvoordeel geeft, precies inhoudt. Volgens econoom Sweder van Wijnbergen zal Brussel oordelen dat er sprake is van staatssteun.

De Europese Commissie wil weten wat de wet  die banken een fiscaal voordeel geeft van 350 miljoen euro per jaar precies behelst. Dat liet een woordvoerder gisteren weten aan BNR.

Uit de resultaten van een WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur)-verzoek van NRC bleek eerder deze week dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) een wet voor een groot deel heeft gebaseerd op adviezen van ING. De wet houdt in dat (uitsluitend) banken een fiscale aftrek krijgen op coco's, een bepaald type obligaties.

De Europese Commissie laat weten dat fiscale maatregelen die alleen de bankensector treffen, hoogstwaarschijnlijk gelden als staatssteun. Bij twijfel hierover moet de Europese Commissie geraadpleegd worden.

'Ja, dat heet staatssteun'
Sweder van Wijnbergen, hoogleraar Economie aan Universiteit van Amsterdam, denkt dat er een onderzoek zal komen en dat het oordeel ‘staatssteun’ zal luiden.

 

Brussel zal uiteindelijk eisen dat het besluit wordt teruggedraaid, zegt Van Wijnbergen.

Hij vindt dat de regeling vooraf gemeld had moeten worden in Brussel en bij de Raad van State, juist vanwege het vermoeden van staatssteun. Dat is niet per ongeluk vergeten, stelt hij. “Die meldingsplicht kent men heel goed. Dit is bewust gebeurd. Men heeft geprobeerd het een beetje weg te moffelen. Het is heel snel in een verzamelwet samen met duizend andere kleine dingetjes erdoor gefietst.”

Parlementaire behandeling
Hoewel er door Dijsselbloem informeel met de Commissie is gesproken, is het onderwerp ‘mogelijke staatssteun’ niet aan de orde geweest. “Dat vind ik opmerkelijk”, zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees, “ook omdat zowel in de brief zelf als ook eerder in de parlementaire behandeling van deze wet is gezegd: ‘dit kan gewoon’.”

De minister heeft dan ook wat uit te leggen, zegt Koolmees.

SP-Kamerlid Arnold Merkies zegt dat de Kamer niet heeft zitten slapen. De omstreden elementen zijn slim in de wet verwerkt, zegt hij. “Wat ook belangrijk is, is hoe het toch een beetje is verstopt voor Kamerleden, zo zou je het gerust kunnen zeggen, omdat het in een fiscale verzamelwet als nota van wijziging is gedaan.”

Gerelateerde artikelen