Politiek24 jun '14 07:44Aangepast op 24 jun '14 13:35

Economie en verleden centraal bij eerste staatsbezoek

Auteur: Marjan van den Berg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen vandaag aan hun eerste staatsbezoek: in Polen, waar voor ondernemers nog veel mogelijkheden liggen.

In het kielzog van het koninklijk gezelschap is een grote handelsdelegatie meegekomen.

Voor ondernemers heeft Polen veel te bieden, zegt correspondent Ekke Overbeek. “Polen is een groeimarkt en een land dat relatief dichtbij Nederland ligt, waar 9 miljard euro aan Nederlandse uitvoer naartoe gaat. Er zijn nog veel niches in de markt, veel mogelijkheden. De Poolse economie is ook tijdens de crisis doorgegroeid.”

Handel
De kansen in de 'zeer diverse' Poolse economie liggen met name op het gebied van machine-industrie, handel, watermanagement, bouw en de agrisector, zegt ook ING-onderzoeker  Ben van de Vrie. "Ik denk dat het een mooi vooruitzicht is, al zijn er wat risico's: Polen kent over het algemeen een streng toezicht waar je je goed op moet voorbereiden, de Poolse economie is aan het vergrijzen en het derde aandachtspunt is dat je je goed moet voorbereiden op de cultuur en de communicatie."
 

In de afgelopen jaren heeft de Poolse export zich vooral ontwikkeld in de richting van Oekraïne en Rusland, en die loopt nu terug. "Dus dat heeft wel impact, maar gezien de grootte van de Poolse economie is dat effect heel overzichtelijk en beperkt." Een mooi moment dus voor een staatsbezoek, zegt Van de Vrie. "De banden tussen Nederland en Polen zijn altijd heel goed geweest, dus het is heel fijn dat de koning die banden onderstreept. Zo geef je ook aan dat je Polen ook echt als samenwerkingspartner ziet."

Tweede Wereldoorlog
Enerzijds is het dus een uitgebreide handelsmissie met allerlei sessies voor ondernemers; anderzijds gaat de aandacht uit naar de Tweede Wereldoorlog. Bij ‘de gewone Pool’ zal het staatsbezoek waarschijnlijk onopgemerkt voorbijgaan, verwacht Overbeek. “Ze weten dat Oranje gisteren met 2-0 van Chili heeft gewonnen, maar ze hebben geen idee dat Oranje hier in levenden lijve rondloopt. Er is eigenlijk nauwelijks aandacht voor het bezoek.”

Bovendien is Polen momenteel verwikkeld in het grootste afluisterschandaal in de Poolse geschiedenis. Jarenlang zijn hooggeplaatste figuren afgeluisterd tijdens informele gesprekken. Overbeek: “De heren bezigden daarbij geen salontaal. Het is nu vooral de grote vraag: wie heeft dat gedaan? We weten niet wie dat heeft gedaan. Iedereen is daarmee bezig op dit moment.”

Programma
Het staatsbezoek begint dinsdagochtend. Na een ceremonieel welkom bij het presidentieel paleis wordt stilgestaan bij het gezamenlijk verleden. Het is 70 jaar geleden dat Poolse soldaten deelnamen aan de bevrijding van Nederland en vochten in de strijd om Arnhem. Bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Warschau staan de namen van Breda en Arnhem op de zuilen vermeld. Het koningspaar heeft een ontmoeting met 15 Poolse veteranen.

Aandacht is er ook voor het voormalige vernietigingskamp Sobibór dat mede door Nederlandse financiële steun een museum en herdenkingsplek krijgt. In het Museum van de Opstand van Warschau - die opstand begon op 1 augustus 1944 - krijgt het koningspaar tekst en uitleg over de plannen, waarna het nu 10 jaar bestaande museum wordt bezocht.

De tweede dag van het staatsbezoek, die zich gedeeltelijk afspeelt in het verkeersknooppunt Poznan, staat bijna geheel in het teken van het verbeteren en verbreden van de handelsbetrekkingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen