Politiek20 okt '14 12:48Aangepast op 20 okt '14 13:16

‘Deurwaarders worden vaak uitgeknepen’

Auteur: BNR Webredactie

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is het niet eens met de kritiek dat deurwaarders te hoge tarieven berekenen aan schuldenaren.

In het AD stellen experts vandaag dat schuldenaren veel te hoge tarieven betalen als zij met een deurwaarder te maken krijgen.

Dat zou het gevolg zijn van vaste tarieven die in 2001 zijn afgesproken. Omdat er inmiddels een grote automatiseringsslag is gemaakt, zou de kostprijs voor de deurwaarders flink gedaald zijn.

Karikatuur
Maar dat beeld wil voorzitter John Wisseborn van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders bijstellen.

 

Hij legt uit: “Als die tarieven te hoog waren, zou onze onafhankelijke toezichthouder BFT afgelopen halfjaar niet hebben geconstateerd dat de nettoresultaten onder druk van de crisis met 50 procent zijn gedaald. Dat staat haaks op de veronderstelling in het Algemeen Dagblad dat die tarieven veel te hoog zijn.”

Opdrachtgevers
Intussen profiteren de opdrachtgevers van de deurwaarders, zegt Wisseborn. “Gerechtsdeurwaarders moeten met elkaar concurreren (…). Grote opdrachtgevers hebben een machtige positie. Die kijken vaak vooral naar de prijs. Deurwaarders worden daarbij regelmatig uitgeknepen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen