Politiek16 jan '15 17:46Aangepast op 16 jan '15 18:15

CDA-Kamerlid Oskam: 'Ongericht aftappen moet kunnen'

Auteur: Thijs Baas

Ongericht aftappen is een aanvaardbare methode als de veiligheid in het geding is. Dat zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam tegen BNR. "Wat mij betreft moet de veiligheid zwaarder wegen dan de privacy, dus ik ben daar voor."

Foto: Twitter (Anjet van Dijken)
Foto: Twitter (Anjet van Dijken)

"Als je de afweging moet maken tussen privacy en veiligheid, neig ik meer naar veiligheid, zeker als er aanwijzingen zijn", meent Oskam. Hij heeft geen principiële bezwaren tegen het afluisteren zonder aanzien des persoons. Dat er ook mensen worden afgetapt die alleen maar familielid zijn van een verdachte, neemt hij op de koop toe. "Ik heb heel veel beslissingen genomen om mensen af te tappen en er moet echt een grondig onderzoek aan ten grondslag liggen voordat je iemand gaat aftappen."
 

Tot nu toe is de praktijk dat er aanwijzingen moeten zijn dat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Vanuit zijn vorige baan als rechter-commissaris weet Oskam dat daar zorgvuldig mee wordt omgegaan. "De rechter-commissaris moet echt een afweging maken en die ook nog eens verantwoorden, want later kijkt de rechtbank of het terecht is geweest. Het gaat echt om momenten dat er ernstige strafbare feiten worden gepleegd."

Gerelateerde artikelen