Politiek20 okt '14 10:42

Schaliegas: wat kunnen wij leren van VS?

Auteur: BNR Webredactie

De VS profiteert van zijn eigen schaliegasproductie, maar er worden vraagtekens gezet bij de milieurisico’s. Genoeg reden voor zeven Kamerleden van GroenLinks tot de VVD om deze week af te reizen naar de VS om te onderzoeken welke lessen Nederland kan trekken uit de Amerikaanse schaliegasrevolutie.

Na een toch al lange discussie is Nederland er nog lang niet uit of het schaliegas wil gaan winnen.

“Wij hebben in Nederland een discussie over schaliegas die vrij emotioneel verloopt”, zegt communicatieadviseur Remco de Boer, die werkt aan een boek over deze discussie. “Er is niks aan de hand, zeggen voorstanders. Tegenstanders: het lijkt soms de hel op aarde. Dan is het natuurlijk niet zo gek dat je je licht gaat opsteken in een land waar er al heel veel ervaring mee is.”

Maar in hoeverre zijn de ervaringen in de VS van toepassing op Nederland? De regels verschillen onderling en in de VS is veel meer ruimte. Desondanks kunnen we van de Amerikanen veel leren, zegt olie- en gasexpert René Peters van TNO.

Bijvoorbeeld over langetermijnvisies. Peters: “Dat is, denk ik, het positieve dat we kunnen leren, omdat wij nogal eens geneigd zijn om korte termijn te denken in onze keuzes over energievoorziening. Daarentegen kunnen we ook van Amerika leren dat we vanaf het begin zorgvuldig om moeten gaan met het risico voor milieu en mens bij de ontwikkeling van schaliegas, zodat wij niet de problemen hebben die daar zijn geweest rondom emissies en watervervuiling.”

Fouten
Volgens Cuadrilla Resources Nederland, het bedrijf dat proefboringen in Nederland wil uitvoeren, zullen zulke problemen in Nederland niet optreden. “Incidenten komen voor, maar die worden goed geanalyseerd”, zegt directeur Frank de Boer. “En dan zorgen wij er vervolgens voor dat dat soort fouten niet opnieuw gemaakt worden. En op dit moment gebeurt dat in de VS natuurlijk ook niet meer. Die fouten die toen gemaakt zijn, worden daar niet nog eventjes aldoor herhaald.”

In Nederland zijn tegenstanders van schaliegas wat minder optimistisch over de veiligheid. Maar ook als deze gegarandeerd kan worden, is het de vraag hoeveel we aan schaliegas hebben.

Zelfs als heel Europa massaal op schaliegas inzet, dan hebben we volgens René Peters van TNO nog steeds veel Russisch gas nodig. “De trend is dat die importafhankelijkheid alleen maar groter wordt. En als je kijkt naar olie als basisproduct voor bijvoorbeeld de chemische industrie of voor transport, dan is die afhankelijkheid nog groter.” Schaliegas kan volgens Peters wel bijdragen aan het afremmen van deze toenemende afhankelijkheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen