Politiek24 mrt '15 09:45

Nederland moet leren van Marokkaanse aanpak radicalisering

Auteur: BNR Webredactie

Marokko speelt een centrale rol in Noord-Afrika bij het bestrijden van radicalisering. Daar wil minister Asscher van Sociale Zaken van leren. Hij vertrekt vandaag naar Marokko om daar met zijn Marokkaanse ambtsgenoot en deskundigen te spreken over integratie en radicalisering.

Ahmed Marcouch is Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Eén van de oplossingen is het opleiden van gematigde imams. Goed idee als dat ook in Nederland zou gebeuren?
“Ik denk dat het een goed idee is om op dat terrein samen te werken. Marokko heeft de afgelopen jaren veel te kampen gehad met terreuraanslagen, fundamentalistische stromen en radicalisering. Het land heeft de laatste vijftien jaar een intensief offensief gevoerd tegen radicalisme en fundamentalisme."
 

Hoe kom je in Nederland aan gematigde imams? Moet je die importeren of moet de Marokkaanse gemeenschap het voortouw nemen om ze zelf op te leiden?
“Ik denk dat je vooral moet samenwerken en dat je mogelijkheden moet creëren. We missen hier gewoon een intellectueel kader en deskundigheid op het terrein van islam en islamitische theologie. Je kan op dat terrein universiteiten laten samenwerken. De islamitische gemeenschap zelf zou veel meer initiatief moeten nemen om imams die hier als zodanig werken daar voor een deel te laten opleiden. Het is natuurlijk wel van belang dat je imams hebt die Nederland goed kennen en de taal, onze cultuur, gewoonten en gebruiken goed kennen om op die manier op termijn iets van een Nederlands islam te creëren.”

Nu zet Marokko teruggekeerde Syriëgangers ook zonder pardon vijf jaar in de cel, waar ze een deradicaliseringsprogramma moeten volgen. Is dat ook een idee?
“Nou ja, deradicaliseringsprogramma’s, het helpen aan resocialisatie en het confronteren van jongeren met ideeën – door ze bijvoorbeeld te heropvoeden – lijkt me prima. Maar voor de rest moeten we gewoon onze eigen democratische rechtsstaat met trots in stand houden. Dat is misschien wat we vanuit Marokko wat meer kunnen exporteren naar Nederland, maar we moeten dat soort dingen niet allemaal gaan zitten overnemen.”

Twee weten meer dan een?
“Ja zeker. Nederland is natuurlijk geen islamitisch land. Marokko heeft natuurlijk veel meer ervaring, kennis en kunde Het is zonde als je daar niet van leert.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen