Politiek26 mei '15 17:29

SCP-baas wil rechtstreekse verkiezing Eerste Kamer

Auteur: Thijs Baas

SCP-directeur en voormalig PvdA-senator Kim Putters hoopt dat de staatscommissie die zich buigt over de toekomst van het parlementaire stelsel ook de variant onderzoekt waarbij beide Kamers rechtstreeks worden gekozen.

"Ik ken weinig westerse democratieën waar de bevolking niet direct een volksvertegenwoordiging kan kiezen, en wij hebben een deel van onze democratie indirect georganiseerd. Ik ga ervan uit dat de Eerste Kamer ook daar naar gaat kijken, want onze burgers verdienen toch wel het laatste woord in een democratie."

De allereerste vraag die je zou moeten stellen, vindt Putters, is wat de Eerste Kamer ons nou eigenlijk oplevert. Het antwoord is wat hem betreft helder: betere wetten. "Ik heb ook wel kritiek gehad, maar het zou ertoe moeten leiden dat we de ziekenhuizen, woningcorporaties, burgers en gemeenten niet opzadelen met onnodige regelgeving, regels die tegenstrijdig zijn, dat je van het kastje naar de muur gestuurd wordt."
 

 

Putters ziet wel grote voordelen in een tweekamerstelsel: politici nemen elkaar de maat en de senaat kan zich buigen over de uitvoerbaarheid van plannen van de Tweede Kamer. "Dat doe je als collectief en dat verandert niet. Dus als de Eerste Kamer echt die rol wil spelen, kan ze dat ook doen bij de huidige verkiezingsuitslag, dus dat hoeft geen verschil te maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen