Politiek29 okt '15 11:53

Criminele jongeren zitten zonder behandeling thuis

Auteur: BNR Webredactie

Criminele jongeren die van de rechter een behandeling moeten ondergaan, zitten in de praktijk vaak thuis. Instellingen hebben niet altijd plaats voor hen.

CDA-Kamerlid Peter Oskam heeft informatie van justitiemedewerkers gekregen waaruit blijkt dat er een tekort aan plaatsen is. Het gaat om minderjarigen met extra veel problemen, zoals een depressie of drugsverslaving.

"Ik heb zeven zaken gezien waarbij de rechter heeft gezegd: je moet naar de gevangenis of je moet een behandeling ondergaan. Dat is allemaal mislukt", zegt Oskam. De jongeren zitten nu thuis, terwijl dat volgens gedragsdeskundigen onverstandig is.

Dijkhoff
De zeven gevallen komen uit één deel van het land. Oskam gaat ervan uit dat er in totaal veel meer gevallen zijn. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) moet daar duidelijkheid over geven, stelt hij. Ook moet Dijkhoff ervoor zorgen dat er een geschikte plek komt voor alle minderjarige criminelen.

 

Oorzaken
Dat jongeren nergens terechtkunnen, komt doordat er minder plaatsen zijn als gevolg van bezuinigingen op jeugdinrichtingen, stelt Oskam. Het komt vaak voor dat de problematiek van een jongere niet aansluit bij de instelling waar een plaats beschikbaar is.

Een ander probleem is dat gemeenten in sommige gevallen moeten betalen voor de behandeling. "Dan zie je bijvoorbeeld dat de vader in de ene gemeente woont, en de moeder in een andere. De gemeentes bakkeleien dan over wie de rekening moet betalen, en uiteindelijk gebeurt er niets", zegt Oskam.

Gerelateerde artikelen