Politiek13 feb '14 16:39Aangepast op 13 feb '14 17:45

Geen sporen van inbraak bij woning Borst

Auteur: Pieter van den Akker

In en om de woning van de overleden oud-minister Els Borst zijn geen sporen van inbraak gevonden. Of er een brief is aangetroffen of politieke motieven een rol hebben gespeeld bij haar dood is niet bekend. "Wij houden op dit moment alles open, dus we onderzoeken alle mogelijkheden die er zijn", zegt Johan Bac, hoofdofficier van justitie, tegen BNR.

Eerder op de dag werd bekend dat de dood van oud D66-minister Borst zeer waarschijnlijk het gevolg van een misdrijf is. Verslaggever Harmen van der Veen sprak donderdagmiddag bij het Openbaar Ministerie in Utrecht met Bac en vroeg hem naar de aanwijzingen daarvoor. "U kunt denken aan aanwijzingen op de plaats van delict, maar ook aan bevindingen uit de sectie en de scan die gedaan is. De politie heeft samen met het Nederlands Forensisch Instituut een scan laten uitvoeren waarbij het lichaam bekeken is."

Scan
Dat is in Maastricht gebeurd, aldus Bac. "Vanaf het begin hebben wij de beste onderzoeken willen inzetten en dat kon daar het best worden gedaan. Technische details moet u mij niet vragen, maar er wordt een scan gemaakt van het lichaam."

Wanneer Els Borst precies is overleden, wil het OM niet zeggen. Bac: "Dat is uiteraard wel een 'voorwerp' voor forensisch onderzoek. We weten dat ze op zaterdag is gezien op een D66-congres en we weten dat ze maandag levenloos is aangetroffen."

Wie sprak of zag Borst?
Willem Woelders, hoofdcommissaris van de politie: "Wij proberen de komende tijd 'een drietal hoofdvelden' in beeld te krijgen. Meest belangrijk is wat er is gebeurd in het tijdsvak tussen het congres afgelopen weekend en het vinden van mevrouw Borst in haar garagebox. Wie heeft haar gezien? Wie heeft haar gesproken? Met wie heeft ze contact gehad? Wie heeft bijvoorbeeld geprobeerd contact te krijgen waarbij het niet lukte? Het is belangrijk dat dat allemaal wordt gemeld bij ons."

De politie gaat ook praten met mensen die de afgelopen maanden contact hebben gehad met Borst. "We hopen dingen te horen waarmee je én een aantal mogelijke scenario's kunt uitsluiten én we hopen informatie te krijgen die kan leiden tot het scenario dat uiteindelijk een verdachte moet opleveren. We hebben op dit moment niets uitgesloten."

Oproep
Burgers die iets denken te weten dat voor de politie van belang is, worden verzocht contact op te nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen