Politiek20 apr '16 21:09Aangepast op 21 apr '16 09:19

VVD: zakken voor inburgeringsexamen heeft gevolgen voor verblijfsvergunning

Auteur: BNR Webredactie

Van asielzoekers die in de eerste drie jaar hun inburgeringsexamen niet halen omdat ze daar niet genoeg aan gedaan hebben, wordt de verblijfsvergunning ingetrokken. Dat zegt VVD-kamerlid Malik Azmani. Uit cijfers van minister Asscher blijkt dat de eerste lichting nieuwkomers in Nederland massaal is gezakt voor het examen.

Foto ANP
Foto ANP

Van de ruim 1100 nieuwkomers uit het eerste kwartaal van 2013, de groep die dit jaar ingeburgerd had moeten zijn, was op 1 april de helft nog niet voor het inburgeringsexamen geslaagd. Volgens Azmani komt dat omdat de meesten niet hard genoeg gewerkt hebben. "In principe zijn de eisen niet onoverkomelijk."

 

Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) die vanochtend de cijfers naar de Tweede Kamer stuurde, noemt de zakpercentages "zorgwekkend."

 

Van de 53.000 nieuwkomers die de afgelopen drie jaar naar Nederland kwamen moeten er nog 47.000 voldoen aan de inburgeringsplicht, schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Kamer.

Verplicht examen
Het examen werd drie jaar geleden verplicht voor iedere nieuwkomer. Binnen drie jaar moeten alle nieuwkomers hun examen gedaan hebben. Asscher wil nu onderzoek, maar ook dat de eisen aan de aanbieders van de inburgeringslessen strenger worden. Het onderzoek moet deze zomer afgerond zijn.

Omdat er al signalen waren dat veel mensen die nog examen moesten doen niet aan hun inburgeringsplicht voldoen, krijgen alle nieuwkomers die niet tijdig actie ondernemen een waarschuwing. Als de termijn voor hun inburgeringsplicht dreigt te verlopen krijgen ze een brief.

Volgens de nieuwe inburgeringswet, die sinds 1 januari 2013 geldt, zijn nieuwkomers zelf verantwoordelijk voor de voorbereiding op het verplichte inburgeringsexamen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen