Politiek6 feb '14 15:13Aangepast op 6 feb '14 20:35

'Bouw windmolens kost 6000 banen'

Auteur: BNR Webredactie

Het plaatsen van windmolenparken bij de kust kost 6000 banen. Daarvoor waarschuwen wethouders van de gemeenten Zandvoort, Noordwijk, Katwijk en Wassenaar. In een brief roepen ze minister Henk Kamp van Economische Zaken en minister Melanie Schultz van Infrastructuur op naar alternatieven te zoeken.

Het plan van de ministers om tot op zo'n zeven kilometer uit de kust windmolens te plaatsen, roept grote weerstand op bij de gemeenten. Volgens hen zal het toerisme als gevolg van de parken teruglopen, waardoor banen verloren dreigen te gaan.

"Minister Kamp en minister Schultz zeggen dat het neerzetten van de nieuwe windmolenparken binnen deze 12 mijls-zone een kostenvoordeel oplevert van zo'n 130 miljoen euro. Maar uit onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren, blijkt dat die maatregel ongeveer 6000 banen gaat kosten", zegt Thijs Udo, wethouder Ruimtelijk Ontwikkeling van Katwijk.

20 procent
De gemeenten verwachten dat door de plaatsing van de windmolens het aantal toeristen met 20 tot 25 procent zal afnemen. "Het unieke uitzicht over de zee verdwijnt als je die dingen zo dicht voor de kust neerzet", stelt Udo. "Dat heeft een direct gevolg voor het aantal banen, want de horeca en het toerisme gaan minder omzet draaien en daardoor minder mensen nodig hebben."

De wethouders hebben een stuurgroep ingezet voor alle kustgemeenten en een brief gestuurd naar Kamp en Schultz. Udo:"We zijn niet tegen de windmolens, we zijn ook niet tegen duurzame energie, maar het kan anders. Er kan naar alternatieven worden gezocht buiten de 12 mijls-zone, zodat de schade aan de kusteconomie voor een groot deel kan worden voorkomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen