Politiek7 apr '15 15:04Aangepast op 7 apr '15 18:12

Lagere straf voor Hooijmaijers

Auteur: BNR Webredactie

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers krijgt in hoger beroep 2,5 jaar cel opgelegd. Eerder veroordeelde de rechtbank hem nog tot 3 jaar.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens het hof is bewezen dat de vroegere VVD-bestuurder zich tussen 2004 en 2009 heeft schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.

Het OM had vorige maand 4 jaar cel tegen Hooijmaijers geëist. Eind 2013 veroordeelde de rechtbank in Haarlem hem tot 3 jaar gevangenisstraf. Het hof kwam op meer onderdelen tot vrijspraak.

'Ernstige inbreuk op vertrouwen'
In de ogen van het hof onderhield Hooijmaijers als verantwoordelijk provinciaal bestuurder voor ruimtelijke ordening in Noord-Holland nauwe banden met ondernemers in de vastgoedwereld en gingen die goede verhoudingen "naadloos over in het aannemen van betalingen en beloften". Zijn gedrag heeft volgens het hof geleid tot "een ernstige inbreuk op het vertrouwen in het openbaar bestuur". Dat in hoger beroep minder aanklachten zijn bewezen dan eerder bij de rechtbank, doet daar volgens het hof niets aan af.

De straf voor Hooijmaijers werd licht gematigd doordat hij "van gevierd politiek bestuurder maatschappelijke paria is geworden" en doordat zijn gezin en hij al vijf jaar lang "op indringende wijze" de gevolgen van de strafzaak ondervinden. Hooijmaijers zelf was afwezig.

Move Consultants
De oud-gedeputeerde heeft met zijn frauduleuze praktijken volgens het hof in totaal 276.000 euro witgewassen. Voor een belangrijk deel gebeurde dit via Move Consultants B.V., het adviesbureau dat Hooijmaijers op naam van zijn vrouw Jocelyne P. (44) zette toen hij in 2001 wethouder van Amsterdam werd.

Het bedrijf factureerde en incasseerde smeergelden, vaak met het kantoor van ex-makelaar Arnold van de K. (68) in Vinkeveen als tussenstation. P., volgens het OM een belangrijke schakel, werd net als bij de rechtbank vrijgesproken. Van de K. kreeg conform de eis drie maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf.

Reacties
Hooijmaijers' advocaat Frits Schneider wil niet inhoudelijk reageren. De advocaat van P. zegt "opgelucht en tevreden" te zijn. Bij het OM overheerst tevredenheid omdat het hof de corruptie van Hooijmaijers heeft bestraft met een forse, onvoorwaardelijke gevangenisstraf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen