Politiek2 feb '15 10:01

Gemeenten efficiënter met zelfgeïnd geld

Auteur: Marjan van den Berg

Gemeenten die minder geld van het Rijk krijgen en meer belasting zelf innen, gaan efficiënter met hun geld om. Met geld dat ze ontvangen van het Rijk gooien ze vaak gewoon de uitgaven omhoog.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat blijkt uit recent onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen en het Centraal Planbureau (CPB).

Daarmee laten gemeenten de mogelijkheid liggen om de financiën op orde te brengen door de belastingen te verhogen of te verlagen.

Uitgaven bepaald door geld van Rijk
Als gemeenten meer geld van het Rijk krijgen, geven ze dat uit, zegt directeur Maarten Allers. “Er wordt niet gedacht: ‘Kunnen we ook een beetje de belasting verlagen, geld teruggeven aan de burger?’. En als gemeenten minder geld van het Rijk krijgen, gaan ze dus zelf ook bezuinigen. Er wordt helemaal niet gedacht: ‘We zouden ook belasting kunnen heffen’ of zo.”

Dat vindt Allers vreemd. “Wat gemeenten uitgeven, wordt helemaal bepaald door wat ze van het Rijk krijgen. En ze kunnen zelf zo weinig belasting heffen dat ze dat bijna helemaal niet als optie nemen. Ze denken niet eens aan de mogelijkheid.”

Zelf meer innen
Het voorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om gemeenten meer mogelijkheden te bieden om zelf belasting te innen, juicht Allers dan ook toe. “Ons onderzoek ondersteunt dat helemaal.”

Het is dan overigens wel belangrijk, zo voegt hij toe, dat het Rijk dan juist minder belasting int, zodat burgers per saldo niet meer geld kwijt zijn.

Gerelateerde artikelen