Politiek26 feb '15 11:31

D66 wil wietteelt reguleren

Auteur: Eva Oude Elferink

De discussie loopt al jaren, maar volgens D66 is nu het moment. De partij komt met een initiatiefwet voor de regulering van hennepteelt in Nederland. Dat moet niet alleen het verkopen maar ook het kweken van wiet onder voorwaarden mogelijk maken.

De partij pleit al jaren voor een aanpassing van de opiumwet. Zo zou de regulering van wietteelt niet alleen criminaliteit tegengaan, maar ook gezondheidsrisico's verkleinen en honderden miljoenen aan besparing opleveren.

Voor de duidelijkheid, zegt D66-Kamerlid Magda Berndsen, de initiatiefneemster, "dit wetsvoorstel voorziet niet in de legalisering van hennepteelt". Teelt en aanvoer blijven strafbaar, maar onder strenge voorwaarden kunnen telers een ontheffing krijgen van het ministerie Volksgezondheid.

"Legaliseren is ons uiteindelijke doel", zegt Berndsen. "Maar dan komen we wellicht in de knoop met internationale verdragen. Daarbij zou het dit wetsvoorstel ook alleen maar frustreren. We zien dit dan ook als een tussenstap."

Gedogen
Het huidige cannabisbeleid, waarbij alleen de verkoop van hennep wordt gedoogd, is volgens het D66-Kamerlid niet langer houdbaar. Door telers onder toezicht te plaatsen van de inspectie Volksgezondheid kan de veiligheid van hennep worden gewaarborgd en gaat de prijs mogelijk ook omlaag, zegt  Berndsen.

"Op dit moment is het een groot gat waarin weetteelt plaatsvindt, dus criminelen zorgen er wel voor at de prijs hoog blijft." Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft meerdere malen aangegeven tegen een aanpassing van de opiumwet te zijn. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich tot nu toe achter hem. Toch is Berndsen optimistisch. 

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen