Politiek28 okt '14 11:42

'Rutte pas tijdens EU-top ingelicht over naheffing'

Auteur: Thijs Baas

Premier Mark Rutte is pas tijdens de EU-top eind vorige week ingelicht over de naheffing van 642 miljoen euro die Brussel Nederland wilde opleggen. Het ministerie van Financiën wist er op dat moment al bijna een week van.

Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer. Wanneer Dijsselbloem zelf door zijn ambtenaren werd ingelicht, staat niet in de brief.

De Europese lidstaten werden op vrijdag 17 oktober ingelicht over de herberekeningen en herzieningen die er toe leidden dat Nederland voor 1 december 642 miljoen euro extra moet betalen aan Brussel en de Britten zelfs meer dan 2 miljard. Voor Nederland kwam de omvang ,,als een verrassing'', schrijft Dijsselbloem. ,,Dit geldt voor de meeste lidstaten en zelfs voor de Commissie.''

Na de aankondiging is er vanuit Financiën veelvuldig contact geweest met de Europese Commissie, met andere EU-landen en met het Nederlandse CBS. Toen tijdens de EU-top van 23 en 24 oktober duidelijk werd dat h 'Nederland moet Europese naheffing niet betalen'Wisten premier Rutte en minister Dijsselbloem nou wel of niet dat Nederland nog een flinke naheffing van de EU kon verwachten? Op die vraag verwacht de Tweede Kamer vandaag een antwoord. Oud-staatssecretaris van Financiën, Willem Vermeend, denkt dat het kabinet niet wist van de naheffing en geeft advies: niet betalen. Cameron weigert naheffing te betalenDit liet de Britse premier weten na afloop van de EU-top. Hij wil een financieel spoedberaad en laat weten de naheffing onrechtvaardig en onacceptabel te vinden. et onderwerp ook daar zou worden besproken, ,,is ook de minister-president ingelicht'', aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem uit kritiek op de Europese Commissie omdat op basis van cijfers die nog als 'voorlopig' worden gekenmerkt, een nabetaling werd afgekondigd die voor 1 december moet worden afgedragen. Nog altijd is niet duidelijk hoe het nu precies zit. Dijsselbloem kondigt aan het ,,tot de bodem'' te zullen uitzoeken, onder meer in overleg met de Commissie en met andere ministers van Financiën.

Gerelateerde artikelen