Politiek28 okt '14 14:53Aangepast op 3 okt '16 13:42

Verbazing: Dijsselbloem was verbaasd en is dat nog steeds

Auteur: Marjan van den Berg

Vrijdag reageerde het kabinet verbaasd over de Europese naheffing aan Nederland van 642 miljoen euro. Vandaag werd echter bekend dat het ministerie van Financiën er al langer van afwist. Minister Dijsselbloem mocht in de Kamer uitleggen hoe dat kon.

Politiek verslaggever Hugo Reitsma: “Als ik het goed begrijp, is het zo gegaan: om de zoveel tijd wordt de grootte van de economie herberekend en daarmee de afdracht aan Brussel, dat is heel normaal. Dit keer kwam daar wel een heel groot bedrag uit rollen. Dat hoorde Dijsselbloem een kleine twee weken geleden – de 17de – en toen was hij dus verbaasd.”

Financial Times
Reitsma vervolgt: “Dat was een voorlopig getal. Daar hoorden nog berekeningen bij, daarover was hij nog met de Commissie in gesprek. Toen was vrijdag die Europese top. Daar stond het niet op de agenda. Maar de dag tevoren stond het ineens in de Financial Times. Toen was Rutte verbaasd, en andere regeringsleiders ook. En de Commissie was weer verbaasd over die verbazing, omdat ze het toch al met Financiën hadden gedeeld.”

Ondanks zijn initiële verbazing op 17 oktober lichtte Dijsselbloem premier Mark Rutte toen nog niet in. Politiek verslaggever Hugo Reitsma: “Je zou kunnen zeggen dat dat verbazingwekkend is.”

Toneelstuk
D66-Kamerlid Wouter Koolmees verbaast zich op zijn beurt over de verbazing van Dijsselbloem. “Ik lees in de brief van de minister dat het kabinet op 17 oktober is geïnformeerd en dat in de tussenliggende week ook de Europese Commissie is benaderd, het Centraal Bureau voor de Statistiek is benaderd, dat er overleg is geweest. En dan toch, een week later, op die vrijdag, reageert de minister van Financiën heel verbaasd. Dan is toch de vraag: was dat een toneelstuk?”

Verdeelsleutel
Dijsselbloem zei in een reactie dat hij nog altijd verbaasd is. “Die verbazing verdwijnt pas als ik kan beoordelen wat ook de cijfers van andere landen zijn. Pas dan kan ik zien wat de verdeelsleutel is en waarom we zo’n forse naheffing hebben.”

De verdeelsleutel gaat de minister bespreken met zijn Europese collega’s. Ook zullen zij het hebben over de betalingstermijn.

De Kamer blijft ook na de uitleg van Dijsselbloem verbaasd en wil uitleg van Rutte.

Gerelateerde artikelen