Politiek21 apr '16 12:04

AIVD: Recordaantal digitale spionage-aanvallen op Nederland

Auteur: Jeroen Stans

Nooit eerder waren zoveel Nederlandse overheidsinstellingen 'structureel doelwit' van 'omvangrijke en geavanceerde' digitale spionage-aanvallen in één jaar. Dat schrijft de AIVD in het jaarverslag.

De buitenkant van het AIVD-gebouw in Zoetermeer. Foto ANP
De buitenkant van het AIVD-gebouw in Zoetermeer. Foto ANP

De aanvallen waren afkomstig van ‘statelijke actoren’ uit verschillende landen. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst spreekt van een ‘recordaantal’ aanvallen op ‘Nederlandse overheidsinstellingen.’ Directeur Rob Bertholee stelt in zijn voorwoord: “We zijn digitaal gesproken nog te naïef.”

Topsectoren zijn doelwit
Het aantal geconstateerde aanvallen is volgens de AIVD waarschijnlijk slechts een topje van de ijsberg. Vooral de Nederlandse topsectoren high tech, chemie, energie, life sciences en health en watervoorziening zijn doelwit van de criminelen. Volgens de AIVD is uit onderzoek duidelijk geworden dat de daders op zoek zijn naar ‘zeer specialistische en soms zelfs experimentele technologie die zijn marktwaarde nog moet bewijzen.’ Ook worden ICT-medewerkers van de getroffen organisaties ‘op afstand’ gevolgd door de daders.

Wie de ‘statelijke actoren’ zijn die deze digitale aanvallen uitvoeren, blijft onvermeld in het jaarverslag. Maar in het recente verleden is vaak gewezen naar Rusland en China.

 

Ook offline spionage viert hoogtij
Ook offline wordt er nog volop gespioneerd door andere landen in Nederland. Hier worden Rusland en China wel genoemd door de veiligheidsdienst. Volgens de AIVD zijn Russische inlichtingendiensten ‘op permanente basis heimelijk aanwezig en actief’ in Nederland, net als in andere westerse landen overigens. China richt zich volgens de AIVD meer op spionage van Nederlandse belangen in binnen- en buitenland. De Chinezen zoeken gericht naar informatie over ‘(financieel)-economische en politieke onderwerpen.’ En ook proberen ze volgens de Nederlandse veiligheidsdienst ‘technische, wetenschappelijke kennis te verwerven.’

Terugkeerders
Het afgelopen jaar zijn er volgens de AIVD maar ‘een handjevol mensen’ teruggekomen uit Syrië en Irak. ‘Het ging daarbij alleen om vrouwen.’ De veiligheidsdienst liet eerder ook al weten dat het voor jihadisten bijna onmogelijk is om IS-gebied weer te verlaten. Ondanks de bombardementen op IS en de verliezen die de terroristen daarbij oplopen, blijft de ‘bereidheid tot vertrek naar Syrië onverminderd groot.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen