Politiek23 jan '14 14:16

Ricardo Offermanns veroordeeld voor corruptie

Auteur: BNR Webredactie

Oud-burgemeester Ricardo Offermanns heeft donderdag van de rechtbank in Rotterdam 120 uur taakstraf gekregen voor passieve ambtelijke omkoping. Hij krijgt die straf omdat hij VVD-partijgenoot Jos van Rey in 2012 naar voren schoof als gedeputeerde in ruil voor informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond.

Offermanns was dat jaar burgemeester van Maarssen en in de race om burgemeester van Roermond te worden. Van Rey was destijds wethouder voor de VVD in de Limburgse stad en adviseur van de sollicitatiecommissie.

Tapgesprek
Tijdens de behandeling van de zaak werd een tapgesprek afgespeeld, waarin te horen was hoe Van Rey aan Offermanns enkele vragen van de sollicitatiecommissie voorhield. Volgens de aanklager is alle informatie van de vertrouwenscommissie vertrouwelijk. Die mag met niemand worden gedeeld. "Ze wisten heel goed dat contact niet was toegestaan.'' De rechtbank was het daar donderdag helemaal mee eens.

Offermanns vindt dat hij niets fout heeft gedaan, liet hij tijdens de behandeling van de zaak weten. Zijn advocaat en hij gaan zich dan ook beraden of ze in hoger beroep gaan.

Ook Van Rey is verdachte. De rijksrecherche begon in de zomer van 2012 een onderzoek naar hem vanwege de verdenking van ambtelijke corruptie en witwassen. Sinds september 2012 werd hij getapt. Zo kwam de zaak tegen Offermanns aan het rollen.

Voordeel
"Het gaat om de vraag of Offermans daadwerkelijk voordeel heeft gehad met de manier waarop hij contact heeft gehad met Van Rey", vertelt verslaggever Laurens Boven vanuit de rechtbank. "Was die informatie exclusief? Wisten beiden dat het niet mocht dat ze met elkaar contact hadden en dat Van Rey zoveel informatie over de hele sollicitatieprocedure met Offermans deelde? Volgens de rechter is dat allemaal het geval."

Kort gezegd wisten beide partijen dat het niet klopte wat ze deden, vervolgt Boven. "Offermans, op dat moment nota bene burgemeester, had moeten weten dat hij als burgemeester heel veel invloed heeft. En als er dan een wethouder is die hem in feite op die post heeft geholpen, ontstaat er een wederzijdse voorkeursrelatie."

Gerelateerde artikelen