Politiek22 jan '15 09:07

Beleggers moeten zorginstellingen van geld gaan voorzien

Auteur: BNR Webredactie

Zorginstellingen gericht op ouderen gaan obligaties uitgeven om aan geld te komen. Dat meldt brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz. De instellingen richten zich op beleggers nu banken terughoudender zijn met het geven van geld. Actiz wil voor haar acht leden 150 miljoen euro gaan ophalen.

Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP, vindt dit een verkeerde zet: “Ik begrijp wel dat de instellingen een probleem hebben, maar ik denk dat deze noodgreep het fundamentele probleem niet oplost en nog wel eens de verkeerde route zou kunnen zijn voor de toekomst.”

Terugtrekken uit de zorg
De overheid trekt zich steeds verder terug uit de zorg, stelt Leijten vast. “Ze hebben in het verleden gezegd dat ze niet meer verantwoordelijk zijn voor de financiering van vastgoed. Zorginstellingen zijn niet meer zeker of ze ieder jaar opnieuw een contract krijgen en zorg mogen verlenen. Dat leidt ertoe dat de banken op dit moment zeggen ‘wij vragen ontzettend hoge rentes en heel hoge eigen vermogens’."
 

“Ik denk dat de route zou moeten zijn: richt je op de politiek die gevoerd wordt van de terugtrekkende overheid uit de zorg. Die is duur is en leidt juist tot hoge rentes en het oppotten van geld. Vraag aan de politiek om een oplossing.”

Premies
In het verleden stond de overheid altijd garant voor investeringen in vastgoed en dat soort zaken. Uiteindelijk wordt de zorg op dit moment publiek betaald via premies die wij allemaal opbrengen. Dus als er particulier geld in gaat of er is zoals nu geld van banken, dan heeft dat natuurlijk invloed op wat de zorg nodig heeft.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen