'Historische voetnoot' eigenlijk al in beton gegoten
Het 'historische' sociaal akkoord van donderdagavond is in feite een voetnoot bij de bezuinigingsplannen die op 1 mei naar Brussel worden gestuurd. Dat zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.
Die bezuinigingen voor volgend jaar zijn hier dus even van tafel, maar voor Brussel nog niet. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het sociaal akkoord, maar het kabinet waarschuwt al bij voorbaat: er is niets meer aan te veranderen.
Historisch akkoord wordt voetnoot
Gisteravond noemde Rutte het sociaal akkoord nog 'historisch', een dag later is het inmiddels een voetnoot geworden. Een voetnoot bij de bezuinigingsplannen van 4,3 miljard euro voor 2014, waarmee het begrotingstekort naar 3 procent moet worden teruggebracht. In Nederland is dat pakket voorlopig van tafel, maar voor de Europese Commissie doet Rutte net of het plan nog bestaat. Met een voetnoot.
"Dat stuk dat we op 1 mei indienen is gebaseerd op de laatste CPB-berekeningen van begin maart. We zullen in een voetnoot zetten dat er inmiddels een sociaal akkoord is en dat dit pakket naar onze overtuiging niet of gedeeltelijk niet nodig is en dat we de ramingen afwachten die voor ons bepalend zijn voor het opstellen van de begroting.
Afhankelijk van de vraag of de economie zich de komende maanden herstelt, kunnen de bezuinigingen dus weer terugkomen, inclusief de hogere belastingschijven en ook de nullijn in de zorg. "Het hele pakket kán terugkomen, mijn hoge verwachting is dat het niet of slechts gedeeltelijk nodig is."
Consumentenvertrouwen
Door de bezuinigingen nu van tafel te halen, hoopt Rutte het vertrouwen van consumenten weer wat te versterken. Bij zijn wekelijkse persconferentie bleek hij niet gevoelig voor het argument dat het de onzekerheid van mensen juist vergroot, als de dreiging van de bezuiniging tot augustus blijft bestaan.
En ook minister Kamp van Economische Zaken gelooft erin dat mensen weer meer geld gaan uitgeven en bedrijven weer meer gaan investeren. "Waar het om gaat is dat als men elkaar in Den Haag tegenspreekt, mensen denken dat ze er gewoon niet uitkomen. Maar als we het hier wel uit zijn en we weten hoe we de ingewikkelde zaken samen aan moeten pakken en we zetten de koers uit voor de komende drie tot vier jaar, denk ik dat de mensen begrijpen dat het eind van de tunnel in zicht is en dat er verbetering op komst is. En dat geeft vertrouwen."
De analyse van de immer nuchtere Henk Kamp. Met het sociaal akkoord gaat het kabinet nu de boer op, allereerst naar de Tweede Kamer, waar komende woensdag wordt gedebatteerd. Maar de partijen in de Kamer moeten niet denken dat er nu nog wat te veranderen valt, waarschuwt minister Asscher van Sociale Zaken. De afspraken zijn in beton gegoten.
Deal
"We gaan het debat aan maar dit is de deal zoals die staat. Daar kun je daarna niet meer eenzijdig in gaan shoppen. De partijen in de Tweede Kamer hebben massaal gezegd dat we een sociaal akkoord moeten sluiten waarbij we binnen de financiële kaders blijft van de bezuinigingsopgave in de sociale zekerheid en waarin je een aantal hervormingsdoelen voor Nederland probeert veilig te stellen."
"Dat is precies wat we hebben gedaan en daarom ben ik optimistisch over het feit dat de Tweede Kamer daar ook enthousiast over zal zijn. Of dat zo is merk ik woensdag. Er is met heel veel moeite en tegen iedere verwachting in een sociaal akkoord gesloten en uit zo'n compromis kun je niet zomaar veranderen. Dat begrijpt iedereen."
De oppositie is er nog niet van overtuigd, heeft nog veel vragen en zou het liefst ook een doorberekening zien van het sociaal akkoord. Maar dat is volgens premier Rutte. Want het blijkt nog knap lastig, om een voetnoot te laten doorbereken.