Politiek1 okt '14 17:42Aangepast op 1 okt '14 18:57

Monstertruck staat in vergunningaanvraag

Auteur: BNR Webredactie

In de vergunningaanvraag voor AutoMotorSportief afgelopen zondag in Haaksbergen staat vermeld dat een 1500 pk monstertruck een demonstratie zal geven. Dat blijkt uit de aanvraag, die de gemeente woensdagmiddag openbaar heeft gemaakt.

De gemeente zei in de afgelopen dagen tweemaal dat in de aanvraag voor een vergunning niet over een monstertruck was gesproken. De organisatie van het evenement bestreed dat woensdagmorgen al en blijkt gelijk te hebben.

Onder het hoofdstuk 'Toelichting' meldt Sterevenementen precies met welke voertuigen het stuntteam een demonstratie gaat geven. Behalve de monstertruck zijn dat een barkruk met V8-motor, een toilethuisje met straalmotor en een quad met straalmotor.

Burgemeester Hans Gerritsen: "Er wordt weliswaar melding gemaakt van de komst van een monstertruck, maar niet duidelijk wordt wat deze monstertruck nu precies gaat doen. Het geven van een demonstratie of een stunt en de wijze waarop dit gedaan gaat worden, wordt verder niet toegelicht.''

Volgens Gerritsen is het document daardoor op meerdere manieren interpreteerbaar. De Onderzoeksraad voor Veiligheid moet volgens hem uitmaken hoe de tekst precies gelezen moest worden.

 

Chauffeur
De 24-jarige bestuurder die sinds het dodelijke ongeval vast zat, is vandaag vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie ziet hem nog wel als verdachte van dood door schuld, maar vindt dat er geen juridische grond is om de man langer vast te houden.

Bij het ongeluk kwamen zondag drie mensen om het leven en raakten 24 anderen gewond. Van hen liggen er nog altijd 13 in het ziekenhuis. Vier van hen zijn er slecht aan toe, onder wie een 8-jarig meisje.

Onderzoek
Als het onderzoek naar het ongeluk klaar is, zal blijken of de chauffeur strafrechtelijk verantwoordelijk is voor het ongeluk en welk strafbaar feit daarbij past. Het zal overigens nog een tijdje duren voordat dat onderzoek klaar is. Politie en justitie kijken naar de technische staat van de monstertruck en de rol van de chauffeur.

Daarnaast wordt de vergunning tegen het licht gehouden en wordt naar de rol van de organisatie gekeken. De politie benadert de komende dagen schriftelijk de bijna 100 getuigen die zich sinds zondag hebben gemeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen