Politiek10 apr '15 16:07Aangepast op 10 apr '15 18:27

'Wet- en regelgeving niet zien als iets vervelends'

Auteur: Pieter van den Akker

Banken moeten afkicken van hun toezichtverslaving. Dat zegt AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven tegen BNR. Volgens haar verandert gedrag bij banken vooral dankzij druk van externe toezichthouders. Uit zichzelf laten de banken nog niet genoeg verbetering zien. Minister Dijsselbloem van Financiën is het met haar eens.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens hem zou het goed zijn als banken een actievere houding aannemen bij veranderingen en niet alleen bewegen onder externe druk, zo zegt hij in gesprek met politiek verslaggever Laurens Boven. “Het is natuurlijk een feit dat we na de financiële crisis heel veel nieuwe regelgeving in het leven hebben geroepen. Helaas was dat nodig en dat betekent heel veel werk voor toezichthouders."
 

Vervelend en dwingend
Volgens Van Vroonhoven zijn de banken alleen bereid tot een nieuwe koers als er grote externe druk is. Dijsselbloem daarop: “Dat moeten we in ieder geval zien te voorkomen. Ik vind dat banken dat zelf moeten doen, ook als de toezichthouder nog niet heeft gezegd ‘breng dit of dat op orde’. En dat ze wet- en regelgeving niet moeten zien als iets vervelends en iets dwingends, maar als iets dat de banken ook stabieler en sterker maakt en nieuwe crisis voorkomt. Zolang men dat nog niet helemaal heeft geïnternaliseerd, blijven wij die externe druk uitoefenen.”

Dijsselbloem denkt dat banken ‘op onderdelen’ wel degelijk initiatief hebben genomen, zegt hij dan. “Bijvoorbeeld een initiatief rond eed – en tuchtrecht dat voor bankiers wordt ontwikkeld. Dat is echt uit de sector gekomen. Maar op andere onderdelen kijkt men erg naar de toezichthouder, de wetgever, van ‘wat mag er en wat mag er niet?’ In de discussie over de beloning hebben we natuurlijk gezien dat zodra iets in de beloningssfeer kan of mag het blijkbaar ook meteen wordt ingevuld.”

Actieve opstelling
Het afgegeven signaal in het Kamerdebat van gisteren, zegt Dijsselbloem, ‘is dat als iets mag en kan je je wel moet afvragen of de tijd er rijp voor is, of het goed is voor de bank en of het goed is voor het herstel van vertrouwen in de financiële sector. Die actievere houding – wat is er nu nodig om het vertrouwen in de financiele sector terug te krijgen? – vergt ook een actieve opstelling naar de samenleving toe in het gedrag van de banken, en niet alleen maar kijken of het van de wet mag.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen