Politiek11 mrt '13 15:59Aangepast op 11 mrt '13 16:48

Pechtold: 'Ministers verschuilen zich achter commissies'

Auteur: Melvin Captein

Het aantal advies- en onderzoekscommissies is de afgelopen negen jaar gestegen tegen de wil van de Kamer in. Onnodig, volgens D66-leider Alexander Pechtold.

Uit onderzoek van NRC blijkt dat sinds in 2004 werd bepaald dat er minder commissies moesten komen, het aantal juist gestegen is.  De afgelopen zeven jaar werden er gemiddeld 34 commissies per jaar ingesteld, terwijl dat aantal het voorgaande decennium op 29 lag, meldt de krant.

Verschuilen
Volgens D66-leider Alexander Pechtold verschuilen ministers zich soms nog teveel achter commissies, zegt hij tegen BNR. "Dat gebeurt soms helaas, maar lang niet altijd. Bij de Haren-commissie van Job Cohen was er een duidelijke opdracht. Het is goed dat er een duidelijk rapport ligt, dat over allerlei politieke lagen heengaat. Ook de commissie-Deetman, die het misbruik in de katholieke kerk in kaart bracht, was nuttig. Maar in de politiek moet je heel erg opletten wanneer je zo'n commisise instelt."

Voedselveiligheid
De commissie voor voedselveiligheid, die werd ingesteld door staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken), is volgens Pechtold een typisch voorbeeld van een commissie die niet nodig was geweest. "Mijn D66-collega Gerard Schouw stelde voor met alle wetenschap over paardenvlees, plofkippen en dioxine in de melk eerst een debat te voeren. Naar aanleiding daarvan kunnen we dan de staatssecretaris aan het werk zetten, en als die dan nog zaken wil laten uitzoeken is dat prima. Maar in Den Haag merk je dat als kabinetten wat minder actief worden en er maatschappelijk veel kritiek is, zij commissies in gaan stellen om zelf niet te hoeven handelen en om tijd te kopen."

Niet afschaffen
In 2005 kreeg Pechtold van de Tweede Kamer als minister van Bestuurlijke Vernieuwing de opdracht iets te doen aan het overtallige aantal commissies dat werd ingesteld. "Ook toen werden er om strategische redenen nog wel eens commissies ingesteld, maar we hebben het aantal wel even kunnen terugdringen. De alertheid was toen groter." Een ander verschil met toen is volgens Pechtold dat er momenteel veel wordt bezuinigd. "De overheid heeft daardoor minder expertise in huis. Vroeger hadden ambtenaren in loondienst misschien de kennis die je nu extern moet inhuren."

Commissies moeten om die redenen volgens Pechtold ook niet worden afgeschaft. "Maar we moeten wel zorgen dat de politiek het voortouw neemt en de besluiten neemt. Als er een heel specialistisch vraagstuk is het prima een commissie in te stellen."

Gerelateerde artikelen