Politiek18 mei '15 18:47

Kamer nog niet gerust op nabije toekomst pgb

Auteur: Thijs Baas

De Tweede Kamer is nog allerminst gerust op een blijvend succesvolle uitvoering van de persoonsgebonden budgetten. D66-woordvoerder Pia Dijkstra vreest dat de inhaalslag die de Sociale Verzekeringsbank heeft gemaakt slechts van tijdelijke aard is. "Het gaat toch nog om heel veel mensen die op hun geld wachten."

Foto: ANP
Foto: ANP

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid baalt ervan dat er zoveel mis ging bij de uitbetaling van het persoonsgebonden budget. Die problemen zijn nu wel voor het overgrote deel achter de rug, zegt hij. Maar de Tweede Kamer is daar ondanks de ogenschijnlijk hoopgevende cijfers gerust op, meldt politiek verslaggever Jaap Jansen.

Er zijn allerlei mensen aangesteld die met oplossingen moeten komen, maar Van Rijn heeft nog altijd geen oplossingen voor een situatie waarin het proces niet goed verloopt. "Vorig jaar hebben ze gezegd: 1 januari invoeren, no matter what. Welke hobbel of afgrond we ook tegenkomen: we gaan door en geven gas. Maar er waren allerlei signalen die zeiden: 'hoho, het stoplicht springt op rood."

 

SP-woordvoerster Renske Leijten is nog allerminst overtuigd van de representativiteit van de steekproeven."Hij kan ons nog zo veel papier sturen, maar als je cijfers moet presenteren op steekproeven waarvan ik niet weet of ze representatief zijn, begeef je je op heel dun ijs, en je weet: door dun ijs kun je heel makkelijk heen zakken. Hij doet eigenlijk of hij een buitenstaander is die een analyse maakt van een probleem, terwijl hij dit probleem zelf heeft veroorzaakt."

"Het is me niet duidelijk of dat alleen maar voor de deadline is geweest of dat het voortaan altijd goed gaat lopen. Ook wil ik weten of we goed in beeld hebben waar het fout gaat, of er veel verborgen problematiek is - mensen die hun papieren wel hebben in geleverd bij de SVB maar niet geïnformeerd zijn. Die zitten te wachten, maar ze weten niet waarop ze wachten. Als we nu kijken naar het aantal declaraties die nog niet correct worden betaald, zijn dat er nog altijd tienduizend per maand."

Gerelateerde artikelen