Politiek18 jun '14 13:00Aangepast op 18 jun '14 16:36

Hoger salaris ABN valt slecht in Tweede Kamer

Auteur: BNR Webredactie

In de Tweede Kamer wordt afkeurend gereageerd op de verhoging van de vaste salarissen van honderd managers bij staatsbank ABN Amro. Zo vindt de PvdA dat een 'onwenselijk en verkeerd signaal', de SP noemt het onacceptabel en volgens GroenLinks is de bank blijven hangen in de jaren '90.

Het CDA, dat de verhoging een 'buitengewoon slecht signaal' noemt, wil zo snel mogelijk een Kamerdebat met minister Dijsselbloem. Woensdag werd bekend dat ABN Amro, nog altijd in handen van de staat, het vaste salaris van de managers net onder de raad van bestuur begin dit jaar met 20 procent heeft verhoogd. De bank anticipeert daarmee op een nieuwe wet die bonussen maximeert op 20 procent van het vaste salaris.

Cultuurverandering?
Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer verdienen topbankiers 'meer dan genoeg' en moet er in de financiële sector een normalisering van salarissen plaatsvinden. Net als de PvdA spreekt ook het CDA van een slecht signaal. "Wat zegt dit over de cultuurverandering die we willen bij de banken? Dit wekt niet de indruk dat ze het daar begrepen hebben'', aldus Eddy van Hijum.

SP-Kamerlid Arnold Merkies roept Dijsselbloem op niet akkoord te gaan met de salarisverhoging. "Nu er eindelijk iets aan de enorme bonussen wordt gedaan, trekt ABN Amro een lange neus naar de samenleving door managers nog eens 20 procent loonsverhoging mee te geven.'' Hij pleit voor wettelijke normen voor de vaste salarissen.

Kritiek GL
Ook GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft kritiek. "Het is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat excessieve salarissen bijdragen aan het binnenhalen van kwaliteit. De crisis heeft laten zien dat ook mensen met topsalarissen verkeerde keuzes kunnen maken.''

Dijsselbloem laat in een reactie weten dat het beloningsbeleid bij ABN de bevoegdheid en een verantwoordelijkheid is van de raad van bestuur.

Ondanks de verhoging gaat de subtop er volgens ABN Amro per saldo wel met gemiddeld 5 tot 10 procent in inkomen op achteruit. De loonsverhoging is volgens ABN Amro-topman Gerrit Zalm conform de nieuwe regelgeving en noodzakelijk om talent binnen te houden bij de bank.

Gerelateerde artikelen