Politiek14 apr '14 11:05Aangepast op 14 apr '14 11:47

'Goede doelen in de knel door 'vuile lobby' online loterijbranche'

Auteur: Thijs Baas

Stroperige regelgeving uit Den Haag dreigt goededoelenloterijen onder grote druk te zetten. Door een 'ongelofelijk vuile lobby' van oud-politici worden deze loterijen volgens directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum 'verhaspeld' met online gokken, zegt hij tegen BNR.

Pijbes noemt het 'schandalig' dat zo onzorgvuldig wordt omgesprongen met geld dat in zijn ogen rechtstreeks de samenleving ten goede komt. En dat wordt volgens hem mede ingegeven door oud-politici als Robin Linschoten, die zich voor het karretje van de online gokbranche laten spannen. "Ook het Rijksmuseum heeft jaarlijks gelden die via de bankgiroloterij tot ons komen. Er wordt iets van 60 miljoen euro in de kunstwereld gestopt. Maar ook andere goede doelen als ouderenzorg en kinderen in steden dreigen allemaal vast te lopen door Haags gedoe."

Lobby
Hoogste tijd, wat Pijbes betreft, om in actie te komen. En zelf is hij graag bereid die lobby aan te voeren. "Dat is best een rol die ik op me wil nemen. De honderden goede doelen die baat hebben bij dit soort loterijopbrengsten kunnen in een gezamenlijke lobby duidelijk maken dat de regelgeving die ons nu boven het hoofd hangt niet de goede is. We moeten kijken hoe we duidelijke taal kunnen spreken, zodat de politici dat goed tussen de oren krijgen."

"Teeven wil de grenzen opengooien voor loterijen. Europa bedingt dat loterijen niet meer nationaal mogen worden opgelijnd. Maar juist in Nederland hebben we goededoelenloterijen die 50 procent van hun inleg afdragen aan goede doelen. Tegelijkertijd zien we pure staatsbedrijven als Lotto en Staatsloterij die maar 16 of 18 procent afdragen aan goede doelen. Die opbrengsten worden in Den Haag al gauw gebruikt als een cash-cow."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen