Politiek14 jul '15 12:45Aangepast op 14 jul '15 13:03

'Geen formele grond voor uitzetten haatimam'

Auteur: Thijs Baas

Op dit moment bestaat er geen formele grond om de zogenaamde haatimam die door België is uitgezet ook uit Nederland te weren. Dat zegt Suzanne Mooi, advocaat bij Everaert advocaten. Een nieuw wetsvoorstel in de Eerste Kamer moet die mogelijkheid uitbreiden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wil de mogelijkheden onderzoeken om de haatimam die door België is uitgezet zijn verblijfspapieren af te pakken, zegt zijn Belgische ambtsgenoot Francken, die verantwoordelijk is voor het uitzetten van de imam uit België. Maar Mooi wijst erop dat Dijkhoff niet erg kansrijk is.


 

De Eerste Kamer buigt zich binnenkort over deze nieuwe wet, die ook hulp bij het plegen van terroristische activiteiten of de voorbereiding daarvan als grond ziet voor het ontnemen van het Nederlanderschap. "Ook daarvoor geldt dat de imam onherroepelijk veroordeeld moet zijn, maar dat artikel maakt het wel veel makkelijker om in dit soort gevallen de Nederlandse nationaliteit in te trekken. Maar ik ga ervan uit dat dat jaren kan duren."

Nationaliteit
Zolang de imam de Nederlandse nationaliteit heeft, kan niks of niemand een terugkeer naar Nederland tegenhouden. De enige manier om hem te dwingen het land te verlaten is dan ook het intrekken van zijn Nederlanderschap, op basis van de Rijkswet op het Nederlanderschap. "Dat artikel bestaat nu al, bij een onherroepelijke veroordeling van een terroristisch misdrijf kan de Nederlandse nationaliteit intrekken. Die veroordeling is er voor zover ik weet niet en bovendien mag die persoon ook niet staatloos worden." 

De imam verbleef in België op basis van het Europese Unie-recht en dat vereist dat hij naar Nederland terug kan worden uitgezet als hij op basis van zijn Nederlandse nationaliteit in België verblijft, zegt Mooi. "Dat is immers ook een actieve nationaliteit, daar kunnen we niet omheen. Of Nederland hem door kan sturen? Nee, hij heeft ook de Nederlandse nationaliteit, dus hij mag hier zijn." Dan is er in feite nog maar één optie om de man - een risico ten slotte, volgens de autoriteiten: "Kijk of je over kunt gaan tot vervolging."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen