Politiek9 okt '14 15:12Aangepast op 9 okt '14 17:07

Zaak-Van Gogh kan al in oktober worden heropend

Auteur: BNR Webredactie

Het onderzoek naar de moord op Theo van Gogh kan nog deze maand heropend worden. Dat zegt de commissie die het onderzoek zal doen, de CTIVD. Die commissie houdt toezicht op de veiligheidsdiensten. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft gevraagd om het onderzoek omdat er nog veel vragen leven over de moord.

Image

Eerder op de dag werd bekend dat Plaster wil dat er opnieuw gekeken wordt naar de moord op Van Gogh. Het gaat dan speciaal om de periode na de moord. "Ik wil helderheid op alle fronten'', aldus Plasterk. Er zijn nu twijfels over het onderzoek dat de inlichtingendienst AIVD destijds heeft gedaan.

Plasterk wil geen twijfel
Plasterk licht het besluit in gesprek met verslaggever Jeroen Stans toe: "Ik wil gewoon niet dat er tien jaar na die afschuwelijke moord twijfel blijft hangen boven enig aspect."
 

Hij gaat verder: "We moeten nu constateren dat er tien jaar na die afschuwelijke moord die de samenleving geschokt heeft, kennelijk nog vragen leven over de periode erna. Wat voor informatie die een licht zou kunnen werpen op de gang van zaken is er toen vergaard en geduid? Die vraag kan de toezichthouder dan beantwoorden.”

Uitputtend onderzocht
Het handelen van de AIVD tot en met 2 november 2004, de dag waarop Theo van Gogh werd vermoord, is door de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten (CTIVD), uitputtend onderzocht, schrijft hij de Tweede Kamer. Maar 'gezien de grote maatschappelijke impact van deze gebeurtenis en de vragen die er kennelijk nog leven over het handelen van de AIVD in dezen na 2 november 2004' vraagt hij de CTIVD die latere periode nu ook nog te onderzoeken. "Ik wil niet dat er twijfel blijft bestaan over enig aspect'', zei de bewindsman in een toelichting.

Hoofdofficier van justitie Frits van Straelen, officier van justitie in de zaak tegen dader Mohammed B., zei onlangs in het programma 'Dossier EenVandaag' 'echt ervan overtuigd' te zijn dat er aanwijzingen zijn dat B. is geholpen met de route, een vuurwapen en geld. Hij had dit ook al aangekaart tijdens de strafzaak in 2005. Maar bruikbaar bewijs was er niet.

SP'er: nieuwe feiten op tafel
SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft al meerdere keren gevraagd om heropening van het onderzoek. Volgens hem kan dit onderzoek ook echt nieuwe feiten op tafel krijgen: “Na die moord is er natuurlijk veel ‘bedisseld’ tussen de mogelijke daders en daar zijn mogelijk nog taps van. Voor de moord zijn alle taps vernietigd, niemand weet waarom. Maar ik ga ervan uit dat de taps van na de moord er nog zijn."
 

Het extra onderzoek wordt uitgevoerd door de CTIVD. Deze commissie houdt het toezicht op de veiligheidsdiensten. Hilde Bos is secretaris van de commissie. Zij legt uit hoe snel die van start gaat: “De commissie zal vervolgens zelf beoordelen hoe zij haar onderzoek inricht, welke onderzoekseisen zij zal formuleren."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen