Politiek2 apr '15 18:32Aangepast op 2 apr '15 18:56

Tweede Kamer wil afsplitsingen ontmoedigen

Auteur: Pieter van den Akker

Kamerleden die zich afsplitsen van hun fractie, krijgen voortaan niet meer de rechten van een echte fractie. Geen extra budget, geen extra aantal medewerkers.

Een groot deel van de Kamer wil deze bepaling opnemen in het Reglement van Orde. Na de verkiezingen van 2012 waren er 11 fracties, inmiddels zijn het er 16. Dat wordt veel fracties te gortig.

Aanmoediging slecht gedrag
“Ik vind het verstandig dat we als politiek eens gaan kijken hoe we zetelroof kunnen voorkomen", reageert VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra voor de microfoon van politiek verslaggever Jaap Jansen. "Naar elk idee dat daar invulling aan geeft kijk ik met een positieve grondhouding. Als iemand bij verkiezingen een volledige zetel binnenhaalt met voorkeursstemmen, dan heeft die persoon daar alle recht op."
 

Onrust oppakken
Zijlstra heeft in de persoon van Johan Houwers net zelf een fractielid verloren. Ook de PvdA, de PVV en 50PLUS hadden de afgelopen tijd afsplitsingen. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vindt het niet alleen een probleem voor die fracties zelf: “Als een partij zich afsplitst zie je dat dat ook in de samenleving iets oproept. Als er iets bij een bank speelt, vragen Kamerleden aan de minister: onderzoek eens hoe we dit probleem kunnen oplossen. Net zo goed als zo dat gebeurt heeft het presidium nu gemeend om dat ook van ons zelf te vragen en daar dan ook een publiek debat over te hebben. Als die onrust er is, moet je die op een of andere manier proberen op te pakken. Het parlement is immers niet van de Kamerleden, het parlement is van alle mensen in Nederland.”

De Kamer wil het reglement wijzigen, want het gaat over fracties. Maar in de grondwet staat iets heel anders, zegt Norbert Klein, zelf afgesplitst van 50PLUS. “In het Nederlandse systeem worden Kamerleden niet gekozen door politieke partijen maar op persoonlijke titel vanuit een achtergrond, een politieke partij. Maar niet námens een politieke partij. Dat is een heel wezenlijk verschil. Want daardoor staat in artikel 67 van de grondwet ook uitdrukkelijk dat we hier zonder last zitten. Dat betekent dat een parlementariër moet kunnen functioneren en z’n werk moet  kunnen doen met alle ondersteuning en mogelijkheden die er zijn.”

Krachtig parlement
Van Miltenburg: “Alle Kamerleden zijn gelijk. Dat klopt. Voor de grondwet is dat zo. Ik zou er nooit voor pleiten om de grondwet daarop aan te passen. Want ons hele politieke stelsel van individuele rechten waarbij Kamerleden vragen mogen stellen, moties mogen indienen, amendementen mogen maken en wetsvoorstellen mogen voorstellen vind ik een heel mooi stelsel. Dat heeft van ons parlement ook een heel krachtig parlement gemaakt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen