Politiek20 aug '15 07:33

Hongaarse regering treedt hard op tegen vluchtelingen

Auteur: Eva Oude Elferink

De Hongaarse regering gaat duizenden politiemensen naar de grens met Servië sturen om daar vluchtelingen tegen te houden die de grens willen oversteken. Ook is het bezig met de bouw van een 175 kilometer lang hek op de grens met Servië.

EPA
EPA

Vluchtelingen die het land toch binnenkomen, wil de Hongaarse premier Viktor Orban jarenlange gevangenisstraffen opleggen. Zijn plannen hebben geleid tot woedende reacties binnen de oppositie. Zo stellen de socialisten dat de premier op deze manier de aandacht wil afleiden van het falende politieke beleid naar de vluchtelingen toe, zegt correspondent Stef Bos.

 

Het 175-kilometerlange hek dat momenteel wordt gebouwd, is daar een duidelijk teken van, zegt Bos. "Het hek had eind deze maand af moeten zijn, maar volgens de laatste berichten gaat dat niet helemaal lukken en zullen ze in eerste instantie rollen prikkeldraad langs heel grens met Servië spannen."

Sfeer
De sfeer rondom de grensovergang met Servië wordt door deze maatregelen steeds dreigender, ervoer de correspondent. "Je ziet overal soldaten, legervoertuigen, politiemensen." Maar ook vluchtelingen. Bos: "Elke dag komen er minstens 1.500 vluchtelingen bij voor zover ze weten. Soms zelfs meer. Afgelopen weekend waren het er al ruim 5.000."

Dikwijls zijn het mensen die vanuit Afghanistan naar Hongarije zijn komen lopen. Maar ook veel Syriërs. "Men is nu nog sneller aan het proberen Hongarije binnen te komen, omdat ze weten van dit hek. Het gaat dan ook met enorme aantallen tegelijkertijd. De meeste willen verder naar Duitsland, België en Nederland. Maar sommigen willen ook graag in Hongarije blijven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen