CDA: kabinet moet druk uitoefenen om Nederlandse boeren te compenseren
Het kabinet moet vandaag nog beginnen met druk uitoefenen op de Eurocommissaris voor landbouw om ook Nederlandse boeren en telers te compenseren voor de schade die ze lijden door de Russische boycot van voedsel.
Dat zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik tegen BNR. “Het kabinet is muisstil. Niet alleen horen we niets van staatssecretaris Dijksma vandaag. Ook de VVD in het kabinet mag wel iets meer van zich laten horen.”
Ze vindt het oneerlijk dat Zuid-Europese boeren wel worden gecompenseerd, terwijl ook telers in Nederland schade lopen. Ze benadrukt dat de gedupeerden niet volledig gecompenseerd hoeven te worden. “Het gaat erom om de eerste lasten van de mensen te kunnen opvangen.”
Handen in de haren
De sancties zijn door heel Europa uitgesproken, legt de CDA’er uit. “Dan kun je het niet eenzijdig neerleggen bij enkele landen en enkele sectoren. Ik ben het dan ook niet eens met de Eurocommissaris dat hij het wel voor de perziken en nectarines in Zuid-Europa beschikbaar wil stellen en niet voor mensen in Nederland. Die zitten nu ook letterlijk met de handen in de haren.”
Volgens Schreijer-Pierik zijn er meerdere manieren om de Nederlandse agrariërs tegemoet te komen. Niet alleen kan Europese crisispotje van 500 miljoen euro worden aangesproken, ook zou een waarborgfonds opgericht kunnen worden. Daarnaast ziet ze een rol weggelegd voor banken. “Er zijn meerdere mogelijkheden, maar je moet wel iets gaan doen.”
Schoolfruit belangrijk
Ook denkt de CDA’er dat het overtollige fruit aftrek kan vinden op scholen. Ze roept het kabinet dan ook op geld hiervoor uit te trekken om . Niet alleen kunnen boeren zo hun fruit kwijt, ook komt het de gezondheid van de scholieren ten goede. “Schoolfruit is heel belangrijk”, weet de Europarlementariër. “Heel Europa doet het, behalve Nederland.”
Schreijer-Pierik denkt dat het niet lang hoeft te duren. “Het kan heel snel, want de begroting wordt op 3 september behandeld”, zegt ze. “Dan hebben we de landbouwcommissie en kunnen we gaan stemmen over waar het geld naar toe kan gaan.”