Politiek8 dec '15 17:14

Het belastingplan kan niet iedereen bekoren

Auteur: Thijs Baas

Met de steun van D66 en positieve reacties van het CDA lijkt Wiebes' belastingplan alsnog gered. Maar hoe reageren de fractievoorzitters van de andere Tweede Kamerfracties op het plan, en met name de meest recente aanpassingen? Lamyae Aharouay zette de reacties op een rij.

Foto: ANP
Foto: ANP

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf ziet het akkoord als een gemiste kans. Zijn partij onderhandelde tot midden november nog met het kabinet, maar kwam er niet uit. Volgens hem is D66 voor een schijntje akkoord gegaan. "Over 2016 is er alleen iets met energiebesparing en iets met een vermogensbelasting." Vergeleken met de voorstellen die D66 gedaan heeft, is er volgens Dijkgraaf maar een heel klein deel ingewilligd.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom noemt het plan ‘inhoudelijk een beetje beter’ dan het origineel. Dat het een hogere arbeidskorting belooft aan mensen met een inkomen boven de 35.000 euro, niet direct de achterban van zijn partij, is volgens hem niet erg. Omdat werkenden in de tweede en derde schijf meer belasting moeten betalen, krijgen ze in ruil daarvoor een grotere arbeidskorting.

Zijn collega Halbe Zijlstra noemt het een nette deal, zonder verliezers, met als grote winnaar de werkende Nederlander die 5 miljard lastenverlichting krijgt. Hij spreekt wel van significante veranderingen op het gebied van gemeentelijke belastingen en arbeidskorting. "Zoals altijd in onderhandelingen: niet iedereen haalt alles binnen, maar alle partijen hebben genoeg binnengehaald."

Gert-Jan Segers, sinds twee weken fractievoorzitter van de ChristenUnie, noemt het pijnlijk dat zijn partij er uiteindelijk niet over uit is gekomen met het kabinet. "Pijnlijk voor de mensen om wie het gaat. Wij kwamen op voor chronisch zieke gehandicapten, voor gezinnen met één inkomen, en zij betalen de prijs voor deze deal." Het belastingplan van D66, CDA en het kabinet is volgens hem onrechtvaardig.

Het CDA stemde sowieso al in het met plan van het kabinet. Volgens fractievoorzitter Sybrand Buma is er ook na de inbreng van D66 weinig aan veranderd. "Het is de dag waarvan je wist dat hij zou komen. D66 voelde ook wel dat je een dergelijk plan blijkbaar niet af kan stemmen en heeft hier de uitweg gevonden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen