Asscher wees er voor de microfoon van Radio 1 op dat de werkloosheid 'dramatisch hoog' is. Als iemand zijn baan verliest, heeft dat een enorm effect op zijn inkomen, zei de minister. "De werkloosheid is het grootste probleem van Nederland.''
Armoedebestrijding
Asscher wees erop dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken bezig is de armoede onder kinderen aan te pakken. Volgend jaar is er 80 miljoen euro extra beschikbaar voor armoedebestrijding. De jaren erna loopt dat op tot 100 miljoen.
Asscher ziet overigens wel lichtpuntjes in de werkloosheid. Volgens de laatste cijfers van het CBS blijkt de stijging wat af te vlakken. Asscher wees er ook op dat het uitzendwerk weer begint toe te nemen. Dat is vaak een voorbode van een betere trend.
Werknemers Oost-Europa
De PvdA-minister toonde begrip voor Nederlanders die genoeg hebben van de toevloed van werknemers uit Oost-Europa. Volgens een onderzoek van de SP, waarover De Telegraaf dinsdag publiceerde, vindt 8 op de 10 Nederlanders dat Oost-Europeanen hier niets te zoeken hebben. Asscher is al geruime tijd bezig met het aanpakken van bedrijven die via schijnconstructies goedkope arbeidskrachten uit het voormalige Oostblok aan het werk zetten, waarmee Nederlanders van de arbeidsmarkt worden verdrongen.
Vaste lasten
Schuldhulpverleningskoepel NVVK vindt het 'verontrustend om de harde
cijfers te zien'. De brancheorganisatie ziet dagelijks bij de loketten van de
schuldhulpverlening 'hoe de armoede zich verdiept en verbreedt en hoe
een steeds bredere groep het niet meer trekt', reageert voorzitter Joke
de Kock. Vaste lasten nemen vaak zo'n grote hap uit het budget, dat er
onvoldoende geld overblijft en geleend moet worden. Voor terugbetalen is
helemaal geen ruimte.
Ook producenten en dienstverleners spelen een rol, vindt De Kock. "Het is van belang dat zij alert zijn op de wijze waarop ze verkopen. Hoe dichter de aanschaf of levering bij het betaalmoment ligt, hoe kleiner de kans op achterstanden.'' Schuldeisers zouden al steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen 'maar hier valt nog een wereld te winnen'.