Politiek5 dec '14 14:52

Terdoodveroordeelde in China mag organen voortaan houden

Auteur: Marjan van den Berg

Als je toch een gevangene executeert, kun je net zo goed zijn of haar organen voor transplantatie gebruiken. Dat vond China lange tijd, maar nu lijkt het roer om te gaan.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

Vanaf 1 januari kunnen organen alleen ter beschikking worden gesteld voor transplantatie als een donor in China zich vrijwillig meldt, zo schrijft de krant China Daily op gezag van directeur Huang Jiefu van de China Orgaan Donatie Commissie (CODC).

Nicole Sprokel van Amnesty International Nederland is voorzichtig optimistisch over het bericht.

 

Ze voegt er wel aan toe dat het nog even afwachten is of China de toezegging nakomt.

Doodstraf
Maar uiteindelijk schieten gevangenen in China er weinig mee op. Aan martelingen en de doodstraf verandert niets. Sprokel: “Dus die hele situatie is al zodanig dat mensen daar vastzitten terwijl dat misschien niet eens terecht is en dat ze vervolgens ook nog eens een keer de doodstraf krijgen opgelegd. Dat kan [gebeuren] voor een heel groot aantal misdrijven, waaronder ook niet-gewelddadige misdrijven.” Daar blijft Amnesty actie tegen voeren.

Tekort
In China bestaat een groot tekort aan donororganen. Sinds 2010 is het mogelijk om via een landelijk systeem organen te doneren, maar dat levert niet genoeg op. Jaarlijks vinden er in China zo'n 10.000 orgaantransplantaties plaats, terwijl 300.000 mensen een transplantatie nodig hebben, meldt China Daily.

Gerelateerde artikelen