Politiek25 nov '14 16:23

Compensatieregeling in de maak voor vogelgriep

Auteur: Marjan van den Berg

Staatssecretaris Dijksma hoopt morgenavond met de pluimveesector tot een akkoord te komen over een compensatieregeling voor door vogelgriep getroffen bedrijven, zo liet zij weten tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Ook komt er een corridor voor het vervoer van vleeskuikens.

Vanwege de vogelgriep zijn inmiddels zes bedrijven geruimd, waarvan twee uit voorzorg, en gelden allerlei beperkingen. Zo is het vervoer van vleeskuikens verboden en mag geen nieuw pluimvee naar bedrijven worden gebracht.

staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kondigde een plan aan waardoor vleeskuikens “onder strakke begeleiding via een corridor’’ toch naar slachterijen in het westen van het land zouden kunnen.

Vaccin
Verder liet Dijksma in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren weten dat er nog geen vaccin bestaat tegen de H5N8-variant van de vogelgriep, die nu is vastgesteld op vier pluimveebedrijven.

Ook als het al zou lukken om de enorme hoeveelheid kippen in Nederland te vaccineren, dan nog voorziet Dijksma geen einde aan de problemen. “Met inenten laat je de dieren misschien wel niet meer ziek worden, maar het virus sluimert gewoon door, met alle gevolgen voor de volksgezondheid. Als een hoogpathogeen virus gaat muteren, bedreigt dat de volksgezondheid; dat moeten we niet willen.''

Mensen die in direct en intensief contact komen met pluimvee met dit virus, kunnen daardoor besmet raken. Meestal ervaren ze dan lichte griepverschijnselen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen